L'Aula al Pati: RIU VIU
‘Riu viu’, un projecte artístic de creació comunitària sobre la vida al costat de l’Ebre
9 de novembre a les 19:00h.
Plaça de La Pau d'Amposta a les 19:00h.
Dissabte dia 9 de novembre es presentarà un audiovisual amb el testimoni de persones grans d’Amposta que rememoren els records d’infantesa i joventut vinculats al riu
El projecte s’ha desenvolupat en el marc del programa L’Aula al Pati que des de fa més de deu anys impulsa Lo Pati - Centra d’Art de les Terres de l’Ebre
Indagar en la dimensió social i cultural que genera la vida humana a la vora de l’Ebre. Aquest ha estat l’objectiu de Riu viu, un projecte artístic de creació comunitària per recuperar el testimoni oral de les persones grans d’Amposta que guarden records directes o indirectes sobre fets, anècdotes o costums de la vida vora el riu. “Des d’anys immemorials, lo riu ha estat, a més a més d’una font de vida i biodiversitat, un eix vertebrador de l’activitat humana. Però des de mitjans del segle passat, el creixement de les poblacions i els canvis d’hàbits urbanístics, laborals i socials han desplaçat la vida de les persones lluny del riu”, explica l’artista ampostí Alfred Porres, coordinador del projecte. El treball s’ha desenvolupat en le marc de L’Aula al Pati, un programa de Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre que des de 2012 té l’objectiu explorar les possibilitats que ofereix l’art contemporani en el context educatiu i social.
En aquest context, els darrers mesos, l’equip del projecte ha treballat per enregistrar entrevistes a gent gran i documentar una forma de vida perduda. El procés ha implicat diversos agents socials: l’Associació de Veïns de la Vila d’Amposta; el projecte Fem Rogle, una iniciativa dels Serveis Socials de l'Ajuntament d’Amposta; i l’equip de treball de Barris amb futur, el programa de la Generalitat de Catalunya que té per objectiu intervenir amb polítiques socials i urbanes zones del territori considerades d’especial complexitat. El resultat d’aquest procés comunitari ha estat un audiovisual enregistrat per la realitzadora Sandra Rosmiller, es presentarà públicament aquest dissabte 9 de novembre, en un acte que inclourà una visita comentada per la façana fluvial de la capital del Montsià (sortida a les 19.00 h des de la Plaça de la Pau) i acabarà amb la projecció a la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó.
En el documental hi ha col·laborat Maite Subirats, que ha cedit imatges d'arxiu pertanyents als llibres de la seva autoria —Amposta desapareguda i Amposta. Imatges per a la història—, i els músics Joaquín Ascón, Noel Luna, Rampaire i Sergi Roig que han ofert les seves cançons com a banda sonora de l’audiovisual. L’objectiu de L’Aula al Pati és que el treball —que ara inclou el relat de testimonis exclusivament ampostins— pugui servir com a experiència pilot per al desplegament del projecte a altres poblacions de les Terres de l’Ebre.