Buscador
Lo Pati
Femme In Arts 2019
Femme In Arts

Femme In Arts 2019

La tercera edició de Femme in Arts explora a Lo Pati les arrels culturals de la violència masclista. L’escriptora Najat El Hachmi, el flamenc de LaboratoriA i el documental “Cuidar entre terres” són algunes de les propostes.

Del 21 al 24 de novembre de 2019.

Centre d'Art Lo Pati


Més enllà de la violència explícita contra les dones que es tradueix cada any amb milers d’assassinats i feminicidis arreu del planeta, el certamen Femme in Arts. Visibles a escena, coorganitzat per Lo Pati – Centre d’Art, el Servei d’Intervenció Especialitzada Terres de l’Ebre i els serveis d’atenció a les dones de l’Ajuntament d’Amposta i el Consell Comarcal del Montsià, s’ha imposat en la que serà la seua tercera edició el repte d’explorar les arrels culturals d’aquesta violència masclista. “En aquesta edició ens interessa aprofundir en l'anàlisi cultural d'aquesta violència. Des de les cultures andines, fins al flamenc, passant per les Terres de l'Ebre i la cultura digital. Perquè la violència no és només una agressió explícita contra un cos, una propietat o una identitat, sinó que està present en la política, en l’educació, en els missatges publicitaris, en les relacions econòmiques, en les pràctiques religioses,...”, apunta Anna Zaera, comissària del festival.

 

Així en aquesta nova edició de Femme in Arts, que tindrà lloc a Lo Pati del 21 al 24 de novembre coincidint amb la celebració del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra la Dona, que és el 25 de novembre, s’ha volgut incidir d’una manera decidida en les diverses arrels culturals on s’originen aquestes violències i entre les activitats programades hi ha la presentació del llibre Sempre han parlat per nosaltres a càrrec de la seua autora, l’escriptora catalana d’origen marroquí Najat El Hachmi. El seu testimoni serà clau a l’hora de lligar el component cultural i religiós amb la violència. També aquesta relació està molt present en l’exposició Cartografia íntima de l’artista ebrenca Núria Arias, on explora la relació entre la manera com tractem el cos de la dona i la mare terra amb una comparació entre la cultura andina i el Delta de l'Ebre. Aquesta mostra ocuparà el vestíbul de Lo Pati i complementarà d’alguna manera el discurs de l’exposició Camp de control de Teresa Mulet, que també analitza l’origen d’altres violències.

 

En aquesta nova edició també trobem cinema. Concretament, es projectaran el documental Cuidar entre terres, una producció de CooperAcció i el setmanari La Directa, que posa el focus en les dones emigrants que en busca d’un futur millor emigren a Europa. La majoria acaben ocupant-se en el sector del treball domèstic, però qui cuida a les seues famílies en els països d’origen quan elles marxen? La pel·lícula El despertar de las hormigas, el primer llargmetratge de la costariquenya Antonella Sudasassi que retrata la pèrdua de llibertat de la protagonista a causa dels encotillats rols de mare i d’esposa. O el projecte Las muertes chiquitas, de Mireia Sallarés, on a través d’un retrat coral d’una trentena de dones mexicanes tracta de les proximitats impossibles entre l’orgasme, la violència, el plaer o la mort. En aquest cas, es podrà veure la peça curta del projecte i s'emplaçarà a veure el documental sencer de 5 hores en la propera edició del Femme in Arts.

 

La música també hi estarà present amb l’actuació i posterior debat de LaboratoriA Flamenco Project, un projecte impulsat per quatre dones que tenen en comú, apart de ser dones i amigues, un llenguatge comú, el del flamenc, amb ell experimenten, polvoritzant etiquetes amb una posada en escena eclèctica i arriscada on incorporen text, dramatúrgia i noves tecnologies, al mateix temps que analitzen la seua condició de dones. A Femme in Arts presentaran l'espectacle 'Una mujer fue la causa'. Com l'any passat es manté el Poetry Slam, un recital de poesia col·lectiu en el qual hi pot participar tothom qui vulgui. Es tracta d’un espai que permet crear xarxa a nivell local i compartir experiències per posar de manifest que allò que passa fora no és tan diferent del que passa aquí.

 

Una novetat interessant d’aquesta tercera edició de Femme in Arts serà el taller de guerrilla feminista a la xarxes socials impartit per Elena Fraj Herranz, amb exemples clars de com contrarestar el discurs patriarcal en un món virtual cada vegada més omnipresent en la nostra quotidianitat. Totes aquestes activitats demostren que Femme in Arts s'ha acabat convertint en una proposta multidisciplinària que busca generar diàleg creatiu i debat i al mateix temps empoderar la dona des de la creativitat. “Entenem l'única forma de revertir la situació és generant noves xarxes de confiança, que acullin totes les visions, que respectin el dubte, i que ens permetin recuperar la nostra fortalesa primigènia”, apunten les organitzadores.

 

Femme in Arts. Visibles a escena està coorganitzat per Lo per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre i les àrees de serveis socials i atenció a la dona de l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià i el Servei d’Intervenció Especialitzada de Terres de l’Ebre que gestiona la Fundació Montsià, amb el suport de l’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix a

Altres edicions Altres edicions
Femme In Arts 2022
Femme In Arts
Del 24 al 27 de Novembre de 2022.
Femme In Arts 2022
Ampliar
Femme in Arts 2021
Femme In Arts
Del 25 al 28 de novembre
Femme in Arts 2021
Ampliar
Femme In Arts 2018
Femme In Arts
22, 23, 24 i 25 de novembre de 2018
Femme In Arts 2018
Ampliar
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17:00h. a 20:00h. Diumenges d'11:00h. a 14:00h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024