Buscador
Lo Pati
Femme In Arts 2018
Femme In Arts

Femme In Arts 2018

La 2ª edició de Femme in Arts proposa una explosió creativa femenina per incentivar el debat sobre la violència de gènere.

22, 23, 24 i 25 de novembre de 2018

Centre d'Art Lo Pati


Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre acollirà del 23 al 25 de novembre, la segona edició de Femme in Arts. Visibles a escena, un certamen que proposa una explosió creativa femenina com a antídot per combatre la desigualtat de gènere encara present en la nostra societat contemporània i que s’ha marcat com a objectiu crear consciència i incentivar el debat social sobre la violència masclista i la desigualtat de gènere, a les Terres de l’Ebre, aprofitant la celebració del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra la dona.

Femme in Arts utilitza diverses disciplines artístiques per reflexionar sobre aquest llast que és la violència estructural contra les dones en les societats contemporànies i al mateix temps busca manifestar i celebrar el poder femení. "La idea és crear espais on poder parlar, deconstruir relats i construir-ne de nous. L'art ens ajuda a entendre de manera més directa algunes d'aquestes problemàtiques i el fet de poder-les compartir ens fa crear consciència i convertir-nos en agent de canvi", afirma Anna Zaera, comissària de Femme in Arts. A la música i al cinema enguany se li ha sumat la fotografia i una de les novetats serà l’exposició fotogràfica Ellas, presentada en el marc de PhotoEspaña, de la fotoperiodista Judit Prats qui ha investigat i analitzat a través d’imatges de dones els conflictes a la República Democràtica del Congo i Nigèria. Es tracta d’una selecció de sis fotos de la seua col·lecció Expolio. Imatges de la vida quotidiana d’algunes d’aquestes dones supervivents del conflicte que tot i la violència que han patit reneguen del paper de víctimes.

Pel que fa al cinema, el debat s'abordarà tant des de la ficció com des del documental. Com a ficció s’ha seleccionat Custòdia Compartida, de Xavier Legrand; i Brava, de Roser Aguilar, qui estarà present a la projecció. La primera és una pel·lícula crua que retrata la situació d’indefensió que viu una dona després del divorci. Però sobretot, posa de manifest com afecta tot plegat als fills i filles de les dones maltractades: des de la relació de parella fins després del trencament amb el règim de visites que sovint s’utilitza com a forma de control. L’equip del Servei d’Intervenció Especialitzada en violència masclista de les Terres de l’Ebre s’encarregarà de moderar el debat posterior a la projecció del film. Brava, protagonitzada per Laia Marull, és l'aportació més recent al cinema català a la denúncia de la violència masclista i narra el patiment silenciat d’una dona assetjada.

Com a documental es projectarà Todas las mujeres que conozco, de la directora gallega Xiana do Teixeiro, un film que busca articular, a través de diverses converses entre amigues, col·laboradores i estudiants de secundària, un discurs sobre la por i la violència que no fomenti ni la por ni la violència. Serà el dijous, 22 de novembre, com a prèvia al certamen que guanya un dia més, amb la idea d’establir un debat entre la seua directora i la professora del departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la URV, Yolanda Tortajada, especialitzada en temes de gènere.

En l’apartat musical s’han programat dos propostes agosarades: La de Pentina't Lula, un grup format per tres dones, les germanes Anna i Laia Pantinat i Lula Thomas, que tenen molt en comú amb el moviment Riot Grrrl dels Estats Units. La segona proposta és la l'actuació de Jansky un grup autoanomenat de l'electrovers integrat per Laia Malo, una dona que s'ha destacat pel seu posicionament públic en defensa de la dona artista i el músic Jaume Reus. Es tracta d’una proposta de poesia radical i energètica que aborda temes com la maternitat o la creació.

El component més territorial també estarà present en aquesta segona edició de Femme in Arts i s’ha reservat un espai el diumenge 25 per tal que les dones del territori es puguin fer visibles a escena, amb un Poetry Slam. Es tracta d'una recitació de poesia oral en espais públics amb la intenció de fer la poesia menys elitista i més viva. La idea és que les dones puguin prendre la paraula per expressar-se sense complexos en una convocatòria oberta on podran recitar versos propis o aliens, expressar-se i empoderar-se com a col·lectiu cada cop més cohesionat i enfortit.

Mostra de llibres de literatura feminista. Al hall del Centre d'Art Lo Pati hi haurà una selecció de centenars de referències de literatura feminista de tots els temps. Una perspectiva global on es podrà trobar assaig, novel·la i poesia tant d'autores nacionals com internacionals. Dissabte i diumenge, aquestes obres es podran consultar i també comprar en el mateix espai on hi haurà uns sofàs preparats per la lectura.

 

Femme in Arts està coorganitzat per Lo Pati i les àrees de serveis socials i atenció a la dona de l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià i el Servei d’Intervenció Especialitzada de Terres de l’Ebre que exerceix la Fundació Montsià, amb el suport de l’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

 

PROGRAMACIÓ

Dijous, 22 de novembre a les 18:00h. Jornada Prèvia

“Todas las mujeres que conozco” (Espanya, 2018). Documental. *Amb presència de la directora i de la professora de la URV, Yolanda Tortajada.

Documental de la directora gallega Xiana do Teixeiro que aprofundeix en el relat íntim, la identitat i la construcció de gènere a través d’una conversa entre amigues on cadascuna posa de manifest els moments en què al llarg de la seva vida s'ha sentit agredida pel fet de ser dona. S'exposen assumptes que van marcar tota una generació i que van ser objecte de quantitat de discursos televisius que ens han afectat a moltes com el cas de les xiquetes d'Alcàsser.

· Divendres, 23 de novembre a les 19:00h. Inauguració

19:30hores:

“Ellas” Exposició fotogràfica.

Selecció de fotografies de la col·lecció “Expolio” de la fotoperiodista Judit Prats, que és el resultat de la seva investigació i anàlisi sobre els conflictes a la República Democràtica del Congo i Nigèria. Imatges devastadores de la vida quotidiana d'algunes dones que han aconseguit sobreviure a una violència especialment dirigida i dissenyada per atacar-les i destruir-les.

20:15hores:

Pentina’t Lula. Actuació musical.

Grup format per tres dones, les germanes Anna i Laia Pantinat i Lula Thomas. La seua música és contundent i fan servir bateria electrònica i theremin. Orbiten al voltant del garatge, el punk i la música dels 80. A banda de fer música organitzen conferències i altres esdeveniments per a donar suport a les dones dins el sector musical i també s'impliquen d'una manera més àmplia a l'art en general i l'acció política. Se les considera les Riot ladies catalanes per la seua connexió amb el moviment Grrrl dels Estats Units.

· Dissabte, 24 de novembre.

18:00hores:

“Custòdia compartida” (França, 2017). Pel·lícula de ficció.

Dirigida per Xavier Legrand va ser guardonada amb el premi al millor director i millor òpera prima al festival de Venècia i pel premi del públic al festival de Sant Sebastià. És una pel·lícula crua, sense concessions, que posa de manifest el drama d'un divorci i com el pes de l'estructura patriarcal deixa a la dona en una situació d'indefensió i de falta de credibilitat per part del sistema. A més la pel·lícula incideix en com afecta tot plegat els fills i filles de les dones maltractades: des de la relació de la parella i els maltractaments fins a la situació després del trencament amb el règim de visites. El debat posterior el moderarà el Servei d’Intervenció Especialitzada en violència masclista de les Terres de l’Ebre.

20:00hores:

“Brava” (Catalunya, 2017). Pel·lícula de ficció. *Amb presència de la directora

Dirigida per Roser Aguilar i protagonitzada per Laia Marull, el film retrata la vida d'una dona, la Janine, que veu com després de ser assetjada al carrer, pateix el dolor de no poder confessar ni tan sols a les persones més properes allò que li ha passat. És per això que decideix tornar al poble, però allí tampoc serà fàcil.

· Diumenge, 25 de novembre.

11:30hores:

“Poetry slam” Acció col·lectiva.

Femme in Arts ha guardat un espai a les dones del territori per tal que es puguin empoderar fent o recitant poesia o altres manifestacions artístiques. La idea és fer-les visibles a escena i que puguin enfortir-se com a col·lectiu.

13:00hores:

Jansky. Actuació musical.

Grup que s’autoanomena d’electrovers integrat per Laia Malo, una dona que s'ha destacat pel seu posicionament públic en defensa de la dona artista, i pel músic Jaume Reus. Malo recita versos on mostra el poder i la radicalitat d'haver-se descobert dona. Una poesia radical i energètica que aborda temes com la maternitat o la creació. "Dóna'm l'instrument, home. / Vull ser la dona amb l'instrument que mou el món", diu un dels seus versos.

Entrada gratuïta.

 

Organitza:

Lo PatiAjuntament AmpostaConsell Comarcal del MontsiàFundació Montsià amb el suport de l' Institut Català de les Dones. Generalitat de Catalunya. i del departament de treball, afers socials i famílies de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix a

Altres edicions Altres edicions
Femme In Arts 2022
Femme In Arts
Del 24 al 27 de Novembre de 2022.
Femme In Arts 2022
Ampliar
Femme in Arts 2021
Femme In Arts
Del 25 al 28 de novembre
Femme in Arts 2021
Ampliar
Femme in Arts 2017
Femme In Arts
24, 25 i 26 de novembre de 2017.
Femme in Arts 2017
Ampliar
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17h. a 20h.
Diumenges d'11h. a 14h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024