Buscador
Lo Pati
Finalistes XYZ 2019
Convocatòries

Finalistes XYZ 2019

El jurat d’XYZ selecciona entre una vintena de projectes “Gambosí”, d’Albert Gusi; “Drenaje delta”, de Míriam Isasi; i “Oximoron”, d’Anaïs Faiges, Rosa Palmer i Marta Díez.

2019

Ullals de Baltasar - Parc Natural del Delta de l'Ebre


La quarta edició de la convocatòria d’instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre i co-dirigida per Antònia Ripoll i Eva Cajigos, ja té finalistes. Així el jurat integrat per l’artista Nora Ancarola; Juan Guardiola, director del CDAN (Centre d’Art i Natura d’Osca); i Xavier Abril, tècnic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, ha seleccionat entre una vintena de propostes presentades provinents d’arreu del país i de l’Estat, els projectes Gambosí, d’Albert Gusi; Drenaje delta, de Míriam Isasi; i Oximoron, d’Anaïs Faiges, Rosa Palmer i Marta Díez. Els tres projectes seleccionats es sotmetran ara a un procés de votació popular i el guanyador serà el que intervindrà artísticament els Ullals de Baltasar, un espai que forma part del Parc Natural del Delta de l’Ebre, situat al terme municipal d’Amposta, una mena d’oasi màgic, configurat per diverses surgències d’aigua dolça envoltades d’eucaliptus.

El jurat ha tingut en compte a l’hora de dur a terme la selecció la qualitat conceptual i artística dels projectes, la vinculació territorial i històrica del tema proposat així com la cura amb l’espai escollit i la sostenibilitat.

Amb Gambosí, Albert Gusi (Castellbisbal, 1970) recupera un personatge màgic i mitològic de l’imaginari col·lectiu ebrenc, el gambosí. La seua proposta passa per instal·lar deu càmeres de videovigilància als Ullals, amb l’objectiu de captar la presència d’aquest ésser màgic que l’artista assegura haver vist i fotografiat als Ullals. La seua proposta anirà acompanyada d’una campanya amb cartells i postals, reforçada a través de les xarxes socials per difondre la presència de gambosins als Ullals de Baltasar.

Drenaje delta, de Míriam Isasi (Vitoria-Gasteiz, 1980) és un projecte d’art sonor que consisteix en crear una partitura sensorial a partir de sons extrets del submón aquàtic dels Ullals, de testimonis de persones, objectes i registres sonors del paisatge. El resultat serà la instal·lació d’una peça sonora als Ullals que s’activarà a través d’un sensor.

Finalment, Oximoron, de les artistes ebrenques Anaïs Faiges, Rosa Palmer i Marta Díez, proposa una reflexió al voltant de la contradicció entre natura i paisatge, dos conceptes que es contraposen perquè la natura és aquell espai per on l’home no ha passat, mentre que el paisatge ha estat modelat i creat per les persones. Les autores recorden un passat no molt llunyà en què l’espai ara recuperat per la natura dels Ullals va ser un abocador. Partint d’aquest coneixement proposen tapar l’ullal amb una gran cúpula de vímet en un intent de “recordar, conscienciar i protegir” i crear un espai efímer de Natura.

El procés de votació popular tindrà lloc del 17 al 26 de maig i es podrà fer online, a través de la web de Lo Pati www.lopati.cat, o presencialment, als bars de la Lira Ampostina i de la Unió Filharmònica, on hi haurà una urna, les paperetes i la informació sobre els projectes seleccionats. Les votacions coincideixen amb la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, que és del 17 al 19 de maig. Durant aquests dies també es podrà votar al punt d’informació de la festa i al carrer, al carret d’XYZ que anirà voltant pels diferents espais de la festa. La intervenció escollida a través d’aquest procés de votació popular s’instal·larà als Ullals durant la segona quinzena de juliol. La dotació econòmica del premi són 4.000 euros.

Comparteix a

Altres activitats Altres activitats
Alba Matilla: el Delta de l’Ebre al núvol
Convocatòries
Horaris: de l’11 al 14 de juliol de 16:00 a 21:00.
Alba Matilla: el Delta de l’Ebre al núvol
Ampliar
Artistes seleccionades BIAM 2024
Convocatòries
Del 30 de novembre de 2024 i fins al 2 de febrer de 2025.
Artistes seleccionades BIAM 2024
Ampliar
Miguel Aparicio: l’home dels ‘Phonòpodes'
Convocatòries
Del 4 al 14 de juliol de 2024.
Miguel Aparicio: l’home dels ‘Phonòpodes'
Ampliar
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17:00h. a 20:00h. Diumenges d'11:00h. a 14:00h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024