Buscador
Lo Pati
Finalistes XYZ 2021
Convocatòries

Finalistes XYZ 2021

El certamen XYZ d'intervencions artístiques efímeres ja té finalistes

25 de maig de 2021.

Canal de la Dreta de L'Ebre al seu pas per Amposta.


El projecte impulsat per Lo Pati Centre d'Art Terres de l'Ebre se celebrarà la segona quinzena de juliol al Canal de la Dreta de l’Ebre en el seu pas per Amposta

 La cinquena edició de la convocatòria d'instal·lacions a espais singulars de les Terres de l'Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati Centre d'Art Terres de l'Ebre i dirigida per Antònia Ripoll i Eva Cajigos, ja té finalistes. El jurat ha seleccionat tres projectes (entre una vintena de propostes provinents d'arreu del país i de l'Estat) que opten a ocupar l'espai urbà encaixonat del Canal de la Dreta de l'Ebre a Amposta.

La primera de les propostes porta per títol Arròs penjant i és una instal·lació col·lectiva d'Anaïs Faiges Tomàs, Rosa Palmer Margalef, Xavi Pous Blanquet, Marta Díez Caballé. L'obra invita els ciutadans a caminar pel passeig del canal vorejant una instal·lació suspesa en forma de jardí flotant d'arròs. A més, l'obra inclou un circuit sonor amb les experiències de gent que va viure la transformació urbanística del canal al final del segle passat i la vida tradicional al Delta de l'Ebre.

L'artista contemporani Àlvar Calvet vol denunciar la regressió del Delta de l'Ebre. Nascut a la comarca del Pallars —on neixen alguns dels afluents del riu Segre, que al mateix temps ho és de l'Ebre— fa anys que mostra interès per les Terres de l'Ebre i específicament per la gestió de l'aigua i els sediments. Calvet és conscient de la retenció de terres als embassaments del pre-Pirineu. Per això la seua proposta Guanyar Terreno reflexiona sobre la problemàtica. Així, preveu la instal·lació de monticles d'arena amb monedes de terra cuita que representen el valor monetari i de mirada cap al futur. Les visitants podran recollir-ne una, amb la condició que s'enduguin 5Kg de sorra fins al Trabucador.

Finalment, l'equip format per Priscila Alegre, Rexall Ignacio Araneda i Feliu Mollà planteja convertir el passeig del canal amb una Micronació artística amb vida pròpia. El projecte contempla la construcció d'un auditori efímer — que acollirà discursos, debats i concerts— i d'un museu, la pintada de murals, tallers d'escultura amb materials reciclats i sessions de cinefòrum, entre d'altres.

El jurat del certamen està integrat per tres professionals del món de l’art: Rafael Tormo, editor, gestor i comissari i coordinador general de l’Associació d’artistes de València, Alacant i Castelló; Rosa Ferré, directora artística del Centre de Creació Contemporànea Matadero Madrid i Manuel Olveira, dircetor del Museu d’Art Contemporani de Castella i Lleó. A més ha comptat amb la participació amb veu i sense vot d'un membre de la Comunitat de regants del Canal de la Dreta de l'Ebre, les comissàries d'XYZ Eva Cajigos i Antònia Ripoll, i l'equip del Lo Pati Centre d'Art Terres de l'Ebre. La decisió s'ha pres a partir d'una valoració de la qualitat conceptual i artística dels projectes, la vinculació territorial i històrica del tema proposat així com la cura amb l'espai escollit i la sostenibilitat. Ara, els tres projectes seleccionats se sotmetran a un procés de votació popular a través de la web de www.lopati.cat, que s'inicia avui 25 de maig i s'allargarà fins al 13 de juny. També es podrà votar presencialment a Lo Pati (del 31 de maig al 13 de juny) i els dies 11,12 i 13 de juny en unes urnes mòbil pels carrers d’Amposta. La intervenció escollida a través d'aquest procés s'instal·larà al Canal de la Dreta de l'Ebre en el seu pas per Amposta la segona quinzena de juliol. La dotació econòmica del premi són 4.000 euros.


 

Comparteix a

Altres activitats Altres activitats
Eixart. Art i Salut
Convocatòries
Fins al 9 de juny de 2024.
Eixart. Art i Salut
Ampliar
Convocatòria BIAM 2024
Convocatòries
Fins al 2 de maig de 2024.
Convocatòria BIAM 2024
Ampliar
Convocatòria Eufònic / Lo Pati
Convocatòries
Fins l’11 de febrer de 2024.
Convocatòria Eufònic / Lo Pati
Ampliar
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17:00h. a 20:00h. Diumenges d'11:00h. a 14:00h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024