El Perfume de Rafael Triana
Residència Creativa a Girona el Bòlit - Lo Pati
Del 25 de novembre al 23 de desembre de 2024.
Girona
Ja fa quatre anys que Lo Pati - Centre d'Art de les Terres de l'Ebre a Amposta i el Bòlit - Centre d'Art Contemporani de Girona promouen el programa Intervenció en relació amb la natura i el paisatge, per seleccionar un projecte de recerca i creació artística contemporània vinculat als espais naturals protegits de Girona. Enguany, el projecte guardonat porta per títol ‘Perfume’ de l’artista Rafael Triana, que com a guanyador participa en una estada a la residència que gestiona el Bòlit al Barri Vell de Girona, des del passat 25 de novembre i fins al pròxim 23 de desembre.
‘Perfume’ és una obra que se situa en l'interstici entre el que és tècnic i el que és poètic, entre allò estructurat i allò caòtic. A partir d'una intervenció sobre nivells de construcció (instruments de mesura utilitzats per a determinar l'horitzontalitat d'una superfície), l'obra s'apropia d'aquests objectes per buidar-los de la seva funció original (són instruments paradigmàtics del control i l'estandardització espacial) i els resignifica com a recipients portadors del que és inestable i transitori: extractes líquids destil·lats artesanalment a partir de les matèries vives recol·lectades en els paisatges naturals protegits de Girona.
La intervenció reflexiona sobre les relacions de poder que travessen les nostres interaccions amb l'entorn natural i les fronteres entre el fet controlat i el fet incontrolable. Mitjançant una disposició escultòrica calculada meticulosament i una materialitat que dialoga amb els paisatges de Girona, l'obra posa en escena la vulnerabilitat del control i la inevitabilitat del desbordament.
Rafael Triana (Cuba, 1988) és un artista multidisciplinari. La seva obra combina la performance, el videoart, la instal·lació i la il·lustració. Després de cursar estudis superiors a l'Escuela de Bellas Artes de La Habana (ISA), on va obtenir el diploma d'or en Disseny Escenogràfic, es va establir a París el 2015. La seva pràctica artística se centra en la crítica a les estructures de poder i en el seu impacte en la identitat individual i col·lectiva. Aborda temes com el treball, la migració i el consum. A través d'instal·lacions, vídeos i pintures digitals deconstrueix els sistemes automatitzats i les seves normes que alienen l'individu, fent palesa la tensió entre el control social i la memòria col·lectiva.
Aquesta és la quarta convocatòria del programa Intervenció en relació amb la natura i el paisatge que promouen els dos centres d'art. En les tres edicions anteriors, les artistes seleccionades han estat Paula Vicente Puiggròs amb el projecte Bauen, Lluís Martínez amb Paisatges i Juliana Hoyos amb SoUNd.