Buscador
Lo Pati
Mireia Sallarès: Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por.
Miscelánea

Mireia Sallarès: Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por.

El nou film de Mireia Sallarès sobre el psiquiatre Francesc Tosquelles arriba a Amposta de la mà de Lo Pati.

29 de gener de 2022 a les 17:00h.

Cinemes Amposta


’Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por’
es podrà veure dissabte 29 de gener a les 17h als Cinemes Amposta, amb un debat posterior
amb Mireia Sallarès i Joana Masó (amb qui l'autora ha co-escrit la pel·lícula)

____________________

L'audiovisual ha estat guanyador ex-aequo del Premi de Videocreació 2021
impulsat, entre altres, per la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, amb la partició de Lo Pati,
el Santa Mònica i el festival LOOP Barcelona

____________________

 

Dissabte 29 de gener a les 17h, Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre organitza la projecció de Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por als Cinemes Amposta. Es tracta una pel·lícula dirigida per Mireia Sallarès i escrita amb Joana Masó, en la qual Lo Pati hi ha participat com a centre productor. El film bascula entre el documental experimental i la ficció especulativa i explora la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles (Reus, 1912 - Granges d'Òlt, 1994). Tosquelles va revolucionar la psiquitriatria en els temps crítics del s. XX. Marxista i llibertari, va ser uns dels introductors de la psicoanàlisi a Catalunya i és considerat el pare de l’escola francesa i de la psicoteràpia institucional, segons la qual no hi ha malaltia mental sense societats i institucions 'malaltes'. Va modernitzar les institucions psiquiàtriques, amb la dignificació de l'atenció als malalts mentals.

Tosquelles va buscar la complicitat del cinema i les arts en la seva pràctica terapèutica i va capgirar la relació que la societat tenia amb la bogeria. El film de Mireia Sallarès narra la història prioritzant no pas el que ha quedat documentat de la vida i obra de Tosquelles, sinó les absències i la desmemòria, sense separar el llavors i l'ara, els vius dels morts, ni la presa de consciència de l’inconscient. Després del visionat de la pel.lícula s'obrirà un torn de preguntes i un debat amb la directora Mireia Sallarès i amb la crítica literària Joana Masó, que a través d'un llarg projecte de recerca de més de quatre anys ha recuperat la figura de Tosquelles i ha escrit l'assaig Tosquelles. Curar les institucions. L’entrada a la projecció i al debat és gratuïta i sense reserva. 

Mireia Sallarès (Barcelona, 1973) Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, amb estudis de cinema a la New School University i a la Film & Video Arts de Nova York. Treballa com a realitzadora independent de documentals i viu entre Barcelona, Mèxic DF i altres ciutats. Ha exposat a la Fundació Miró de Barcelona, al Museu d’Art Carrillo Gil de Mèxic, a l’Americas Society de Nova York, a l’Organització Nelson Garrido de Caracas, al Centre Cultural Montehermoso de Vitòria, al Laznia Centre for Contemporary Art de Gdansk, a la Galleri Image d’Aarhus, a l’OK Centrum de Linz, i a La Capella de Barcelona, entre d’altres. 

Sallarès utilitza el vídeo com una via d’investigació antropològica, però també com un instrument narratiu, capaç de produir relats a partir de la complexitat de la realitat. Un dels seus treballs més destacats és el llibre i també documental Las muertes chiquitas, on analitza l’orgasme femení. Ha rebut, entre d’altres, la Beca Leonardo per a Investigadores y Creadores de la Fundació BBVA. Un dels seus darrers projectes, Kao malo vode na dlanu, va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d'Arts Visuals 2019 i el premi ACCA 2019 .

7è Premi de Videocreació Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por és el projecte guanyador ex-aequo del 7è Premi de Videocreació, juntament amb Palau de Vent de Lúa Coderch. El certamen reconeix el treball d'artistes que destaquen pels seus plantejaments innovadors en l'àmbit de les arts contemporànies i amb el vídeo com a element únic o parcial en el conjunt de la proposta. L’objectiu és formular accions estratègiques que puguin desenvolupar-se en xarxa, incrementant la visibilitat en el territori i la presència internacional. El premi és una coproducció de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya —entre els quals s’hi compta Lo Pati—, el Santa Mònica, el Departament de Cultura i el festival LOOP Barcelona.

Compartir en

Altres activitats Altres activitats
Presentación del proyecto Garba
Miscelánea
1 y 2 de junio de 2024.
Presentación del proyecto Garba
Ampliar
Fito Conesa - Anòxia, un preludi constant
Miscelánea
Sábado 13 de abril a las 19:00h.
Fito Conesa - Anòxia, un preludi constant
Ampliar
Concierto de Playmodes y CrossingLines
Miscelánea
Sábado 13 de enero a las 19:00h.
Concierto de Playmodes y CrossingLines
Ampliar
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horario:

Cerrado temporalmente: Estamos trabajando en el montaje de la próxima exposición. Abrimos en septiembre.

Síguenos en:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organiza

Ajuntament d'Amposta logo

Con el soporte de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Suscríbete al boletín

LO PATI 2024