Buscador
Lo Pati
Ortésia Cabrera, l’activisme neurodivergent
Residència Baladre

Ortésia Cabrera, l’activisme neurodivergent

L’escriptora, artista i comissària ampostina ha passat per la residència Baladre de Lo Pati per escriure dos llibres i aprofundir en el relat teòric sobre la neurodivergència, amb una mirada social i política

Octubre

Residència Baladre


Des que fa sis o set anys va prendre consciència de la seua condició neurodivergent, l’escriptora, artista i comissària Ortésia Cabrera (Amposta, 1989) ha articulat el seu treball artístic i intel·lectual al voltant d’aquesta singularitat. “El trastorn per dèficit d';atenció amb hiperactivitat (TDAH), la síndrome d';Asperger, la bipolaritat, l’autisme o les altes capacitats mentals són realitats que normalment es llegeixen des d’una perspectiva clínica, i per tant patologitzadora. Històricament, a més, s’han explicat en tercera persona. I justament el meu objectiu és construir un relat sobre la neurodivergència en primera persona, amb una mirada més social i més política”, explica Cabrera. 

Aquesta tardor, precisament, Cabrera s’ha instal·lat una setmana a la residència Baladre de Lo Pati, en ple Delta de l’Ebre, per treballar en dos llibres. Després d’uns anys promovent pòdcast, fanzins i exposicions sobre la temàtica, ha decidit recollir el coneixement acumulat en paper. D’una banda, prepara un volum titulat Manifest neurodescolonial, per aprofundir en una anàlisi teòrica i armar un discurs intel·lectual sobre aquesta realitat; de l’altra, treballa en un Manual de supervivència per a l’adolescent neurodivergent, un projecte que escriu a quatre mans amb l’artista Aeren Sánchez, en donar eines a adolescents i a les famílies en la gestió de la gestió de la complexitat vinculada a les neurodivergències.

“A través d’aquests llibres, m’agradaria posar en evidència fins a quin punt les neurodivergències han contribuït al desenvolupament humà, a la història de l’art i als canvis tecnològics. Sovint, la ciència, l’arquitectura, la literatura o les arts han avançat gràcies a persones neurodivergents”, assegura Cabrera. “La ironia, és que al marge de tota aquesta riquesa d’aportacions a la societat, la gran majoria de població neurodivergent viu en unes condicions materials, econòmiques i de salut mental molt precàries. I això no s'entén, si no és des d’una lògica estrictament productivista”, afegeix.

Paral·lelament a l’escriptura, l’estada a la residència Baladre també li ha servit per pintar a l’oli. Explica Cabrera: “L’articulació del pensament a través de la paraula escrita és central en la meua obra, però alhora sóc molt conscient, històricament, el dicurs literari i intel·lectual ha estat condicionat per expressions de tipus colonial, pel pensament bonari que diferència entre el Bé i el Mal, entre la masculinitat i la feminitat, per exemple. Per això, la pintura m’ha permés trobar un llenguatge menys racional, més corporal i tangible, per entendre la meua realitat i la del món”

Ortésia Cabrera ha exposat al MACBA (2024), Arts Santa Mònica (2023), al Mèdol Centre d’Arts Contemporànies (2022), Sant Andreu Contemporani (2021), Institut Valencià d’Art Modern – IVAM (2021), a Sala d’Art Jove (2018) o al Centre d’Art Lo Pati (2017), entre d’altres. He estat guardonada amb el Premi Art Jove de Patrimoni (2018) i el Premi Miquel Casablancas de Mediació (2021).

Comparteix a

Altres activitats Altres activitats
Jana Winderen, l’art de sentir sota l’aigua
Residència Baladre
2024
Jana Winderen, l’art de sentir sota l’aigua
Ampliar
Informació
Residència Baladre
Informació
Ampliar
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17h. a 20h.
Diumenges d'11h. a 14h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024