
Taller Obert i Vermut amb Núria Rovira
Diumenge 13 d’abril a les 12 h, presentació del taller Eufònic-Lo Pati a la Residència d’Artistes Baladre.
Diumenge 13 d'abril a les 12:00h.
Baladre, residència d'artistes, Balada (Delta de l'Ebre)
La Residència d’Artistes Baladre obre les portes al públic general per compartir el taller de Núria Rovira en l’últim dia de la seva residència artística, en el marc de la convocatòria de residències artístiques Eufònic – Lo Pati 2025. Durant dues setmanes, l’artista ha treballat des de Balada experimentant amb so i llum, i desenvolupant un projecte sobre la pesca de l’angula al Delta de l’Ebre.
L'artista vallenca prepara una instal·lació inspirada en els bussons, les trampes tradicionals per a pescar anguiles.
El desembre passat, l’artista vallenca Núria Rovira va visitar el Delta de l’Ebre. Durant un recorregut amb bicicleta, es va fixar en un bussó per a la pesca d’angules, les cries d’anguila. Es tracta d’un receptacle polièdric amb un esquelet (generalment de fusta) envoltat de malla, amb una cara en forma d’embut per on entren els peixos, que ella va imaginar com un gran altaveu. L’objecte es cala a la vora del riu amb una petita llum a la punta, de manera que intercepta el pas de les angules quan, a la nit, pugen riu amunt. I li va cridar tant l’atenció que ha esdevingut l’element central del projecte que va presentar dins de la convocatòria de residències artístiques Eufònic – Lo Pati 2025.
Un cop seleccionada, aquest mes d’abril Rovira treballa des de Balada, a la residència que gestiona el centre d’art Lo Pati, en ple Delta de l’Ebre. La instal·lació resultant (que portarà per títol Atrapa-sons) es podrà veure a Amposta durant el festival Eufònic, que se celebra del 10 al 13 de juliol, en diverses poblacions de les Terres de l’Ebre. “La temporada de pesca de l’angula s’ha anat escurçant i ara queda acotada als mesos d’hivern. També s’han reduït les captures, que els darrers anys han caigut de manera exponencial per l’alteració de les condicions ambientals, com l’estat de la mar, el nivell de l’aigua que porta el riu o la mateixa pluja, cada cop més escassa. I la davallada de captures també posa en perill una tradició pesquera, ara acotada i vigilada per l’administració”, explica Rovira. Després de converses amb els pescadors i de sortides pel Delta per capturar els sons de la natura, ara transformarà els bussons de pesca —fora d’ús perquè ja ha passat la temporada— en una instal·lació sonora i lumínica que mostrarà la fragilitat de l’ecosistema.
La peça imaginarà la respiració i l’estat d’espera d’un objecte com el bussó, amb un so pausat que apel·larà a les fràgils coexistències del Delta de l’Ebre. “Amb aquest projecte reimagino els bussons com a objectes artístics. Aprofitaré aquest moment de pausa en el calendari de pesca per representar les vulnerabilitats que envolten l’angula. Convertiré els bussons en objectes sonors, que emetran enregistraments d’ambients del Delta, que remeten al son i la letargia. També jugaré amb les llums, que és un element que ja incorpora el mateix objecte i que és clau en la captura dels peixos”, comenta l’artista.
Aquest tipus de relat no li ve de nou. Núria Rovira treballa entre Catalunya i Anglaterra, i s’ha especialitzat en investigacions performatives i sonores en zones de presències inestables, espais que juxtaposen ruïnes i mutacions ecològiques. El paisatge de la Badia de Morecambe, prop d’on va cursar els seus estudis de Belles Arts al nord d’Anglaterra, va influir en la seva metodologia, interrogant simbolismes de ruralitat superposats amb activitat militar i industrial que alteren una “natura estranya”. Aquesta recerca l’ha dut a llocs com l’illa de Walney o una cel·la de comissaria abandonada a Liverpool.
Rovira ha estat artista resident al Lancaster Data Science Institute (2021) i a Signal Film & Media (2022), ha rebut una beca de l’Arts Council England (2023) per desenvolupar tècniques sonores interactives, i l’any passat va completar un màster d’investigació sobre relats de memòria material i sonora a la Universitat d’Oxford.
Comparteix a