Sònia Gómez, Calidoscòpica + CalidoscòpicaLab
La ballarina Sònia Gòmez explora la relació entre l’art i la salut mental amb CalidoscòpicaLab.
Dissabte 25 de gener a les 19:00h.
Centre d'Art Lo Pati
Una quinzena de persones amb trastorns mentals experimenten amb el cos i la ment per crear un espectacle escènic que es podrà veure dissabte 25 de gener a Lo Pati
El projecte dirigit per Gómez ha estat coordinat pel centre d’art Lo Pati, amb la col·laboració de la Fundació Astres Terres de l'Ebre
L’any 2022, la ballarina, performer i directora d’escena Sònia Gómez (La Sénia, 1973) va iniciar un projecte amb Encarni Espallargas —diagnosticada amb trastorn bipolar i discapacitat visual— per experimentar amb el cos, la veu i la presència a escena. A través d’aquell procés reivindicatiu, personal i irònic, va sorgir Calidoscòpica, un espectacle performatiu, musical i de dansa que escenificava la trobada de dues dones. La peça girava al voltant de conceptes com la salut mental, la creativitat i el benestar, i subratllava la potencialitat artística que poden tenir els usuaris de serveis de salut mental.
Els darrers tres anys, Calidoscòpica s’ha representat en diversos teatres de Catalunya i ha tingut una derivada en forma de laboratori per compartir els exercicis escènics emprats en el procés de recerca, muntatge i creació de l’espectacle. Així va néixer CalidoscòpicaLab. Cos i salut mental, un taller d’arts vives dirigit a col·lectius que conviuen amb malalties mentals, siguin cròniques o temporals, amb l’objectiu de millorar la seva vida a través del cos, la veu i la presència escènica.
“El taller ens ha permès descobrir el propi cos i les seves múltiples possibilitats, amb eines senzilles que estimulen canvis físics per millorar el benestar i la percepció d’un mateix. També hem utilitzat la veu com a canal energètic, un altaveu expressiu i poderós vinculat a la respiració i la ment”, explica Sònia Gómez.
El laboratori s’ha programat en dues ocasions a Barcelona, i des del novembre passat també s’ha organitzat al centre d’art Lo Pati d’Amposta, en col·laboració amb persones ateses per la Fundació Astres Terres de l’Ebre, una entitat sense ànim de lucre que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental. El taller, de deu hores setmanals i quatre mesos de durada, ha implicat una quinzena de participants de diverses edats i amb casuístiques diverses.
“Sovint, vivim amb el cos desconnectat de la ment i de les seves funcions bàsiques i vitals. Entre les persones que pateixen malalties mentals, aquest estancament crònic es viu amb silenci i resignació, un fet que perjudica la seva quotidianitat. La pràctica escènica que hem plantejat els ha permès activar el cos i les seves funcions vitals per assolir un espai d’autoconeixement destinat a la descoberta de les limitacions individuals i les seves potencialitats”, afegeix Gómez.
Dissabte 25 de gener, a les 19.00 h, Lo Pati acollirà un programa doble. D’una banda, amb l’espectacle Calidoscòpica i, de l’altra, amb el muntatge de creació comunitària dirigit per la mateixa Sònia Gómez i fruit del treball amb els alumnes del taller. “Aquest tipus de projectes ens serveixen per trencar amb l’estigma social que encara recau sobre algunes persones que pateixen malalties de salut mental. Volem constatar que l’art pot servir per enriquir-nos i per sanar-nos, per anar més enllà dels prejudicis i promoure la inclusivitat”, explica Aida Boix, directora del centre d’art Lo Pati. El projecte forma part d’un dels eixos estratègics de treball de Lo Pati al voltant de la malaltia mental i que els darrers anys ja ha servit per establir col·laboracions amb institucions vinculades al sector com la Fundació Pere Mata a les Terres de l’Ebre.
Comparteix a