Garba, Carmen de Ayora
Lo Pati i el projecte Garba impulsen una col·lecció de sis cartells artístics sobre els debats socials a l’Ebre.
10 de gener de 2025.
Centre d'Art Lo Pati.
La iniciativa vol estimular el diàleg entre activistes del territori i artistes i abordaran problemàtiques socials, gènere, mediambientals i d’infraestructures
El dia deu de cada mes (de gener a juny), el centre d’art Lo Pati serà el punt de distribució de manera gratuïta dels sis cartells de la col·lecció vinculada als debats socials del territori. Es tracta de peces gràfiques creades específicament per l’ocasió i fruit del diàleg entre activistes del territori i artistes, amb la voluntat de fer d’altaveu de les problemàtiques que afecten les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una iniciativa del col·lectiu Garba, que s’ha encarregat de coordinar la participació d’il·lustradors, pintors i artistes plàstics. Els creadors han interactuat amb entitats arrelades al territori i que cobreixen un espectre molt ampli de temàtiques socials, de gènere, mediambientals i d’infraestructures. El primer cartell és fruit del debat establert entre l’artista Carmen de Ayora i la Plataforma en Defensa de l’Ebre. A través del color i les formes, l’artista ha volgut transmetre la idea de revolta, de canvi i transformació, però també de sedimentació dels ideals en defensa del medi ambient. La resta d’artistes i d’entitats participants es donaran a conèixer cada dia deu de mes, en el moment de la publicació del cartell.
Garba, un projecte per mobilitzar la comunitat territorial
La proposta s’emmarca dins el projecte Garba, una iniciativa liderada per l’escriptor i comissari Marc Navarro, l’arquitecta i dissenyadora Sara de Ubieta i l’escultor David Bestué i que aborda el debat sobre els reptes ecosocials al Delta de l’Ebre des de l’art. Tot plegat, amb l’objectiu final de construir futurs sostenibles acompanyant projectes basats en la col·laboració entre artistes i investigadors de diverses disciplines. El projecte es va iniciar el juny passat, durarà dos anys, i contempla trobades trimestrals amb agents del territori, tallers oberts a la ciutadania i presentacions públiques, entre altres. Els impulsors es proposen inspirar, crear consciència i mobilitzar la comunitat territorial, per ajudar a imaginar un futur més sostenible. El projecte compta amb el finançament de Lo Pati i de la Fundació Daniel y Nina Carasso que desenvolupa activitats centrades en el suport i la promoció de projectes ecosocials.
La crítica social des de l’art
Carmen de Ayora, l’autora del primer cartell, va iniciar la seva trajectòria artística mentre estudiava Belles Arts a València, on es va especialitzar en l’escultura. Després d’explorar diversos materials i formats, va participar en premis i festivals a València, Alacant i Saragossa, i va viatjar a París i Bèlgica amb beques Erasmus. En la seva obra, destaca l’ús de materials humils i el pensament abstracte per abordar temàtiques complexes. El seu treball combina l’escultura, la pintura, la crítica social i temes personals, i integra disciplines com el dibuix, la performance i la instal·lació. Actualment, continua explorant els límits entre la individualitat i el treball col·lectiu, un conflicte que defineix la seva obra.
Per la seva banda, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) és una de les entitats ecologistes deganes al nostre país, que va nàixer fa vint-i-cinc anys amb la confluència de diverses plataformes socials vinculades a la defensa del riu Ebre i del seu Delta. Des de llavors que ha treballat per a la implantació d'una nova cultura de l’aigua. Ha denunciat les conseqüències negatives que els transvasaments, la mala gestió dels sediments i l’ampliació de regadius suposen per al futur del parc natural del delta de l'Ebre.
Comparteix a