Nora Ancarola "Abans el llenguatge"
Nora Ancarola reflexiona sobre la comunitat, les fronteres i el llenguatge en una exposició a Lo Pati
Del 14 de novembre de 2021 al 30 de gener de 2022. Inauguració Diumenge 14 de novembre a les 12:00.
Centre d'Art Lo Pati.
Abans el llenguatge / Antes del lenguaje és una mostra comunitària i inclusiva on interactuen Lo Pati, la Fundació Pere Mata i l'Escola d’Art i Disseny d’Amposta.
La comunitat, la frontera i el llenguatge són els tres eixos temàtics sobre els quals s'articula l’exposició 'Abans el llenguatge / Antes del lenguaje’ que presenta l’artista visual Nora Ancarola (Buenos Aires, 1955), amb la col·laboració de les creadores Camila Barcellone i Diana Rangel i la psicoanalista Celeste Reyna. La mostra es podrà veure a Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre a Amposta, del 14 de novembre al 16 de gener de 2022.
A partir dels tres conceptes bàsics del projecte, la mostra es desplegarà en tres àmbits: un espai expositiu a Lo Pati, accions deslocalitzades que es desenvoluparan conjuntament amb la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i ESARDI - Escola d’Art i Disseny d’Amposta i una col·laboració amb l'editorial La Caníbal.
Un recorregut per diverses instal·lacions // Al final de la Guerra Civil, el tram final del riu Ebre va esdevenir frontera entre els bàndols enfrontats. És un tema que Nora Ancarola abordarà a la instal·lació Ebre, Frontera encarnada i que donarà peu a transgredir el relat històric oficial. El circuit expositiu continuarà amb l’obra Llengualeche que analitza els sistemes de poder i control, el llenguatge, la migració, la necessitat d'integració dels individus i les situacions de vulnerabilitat. Totes dues instal·lacions s'han creat durant les estades d'Ancarola a la residència d'artistes Baladre al nucli de Balada (al Delta de l'Ebre) i que gestiona Lo Pati.
El recorregut expositiu per Lo Pati continuarà amb l’obra de Camila Barcellone, Eva, su voz... en la qual a través de la veu d'Eva Perón es fa un recorregut pel llenguatge del poble. Hi explica com aquest es converteix en llenguatge de l’espectacle fins a arribar al llenguatge de la política. El relat es complementarà amb la peça de Diana Rangel titulada Indagaciones sobre una voz rota, que situa el visitant en el llindar on el llenguatge ens fa vulnerables i on, a la vegada, esdevé un instrument d’autoconeixement. La seva aportació en el conjunt expositiu ajuda a reflexionar sobre el concepte de la veu silenciada i la dificultat del llenguatge en l'àmbit íntim i personal.
Tot plegat es complementarà amb la vídeoinstal·lació On la_llengua per venir. L’obra està formada per tres projeccions i una instal·lació interactiva sobre els efectes del llenguatge en relació a la diferència sexual i les qüestions d'exclusió social postcolonial. El projecte va rebre l'any passat la Beca Multiverso 2019 a la Creació en Videoart de la Fundació BBVA, amb la col·laboració del Museu de Belles Arts de Bilbao. L'obra es presentarà per primera vegada en públic a Lo Pati d'Amposta.
Un treball amb la comunitat // El 1955, el filòsof Guy Debod va crear una guia psicogeogràfica de París en la qual convidava els vianants a perdre’s per la ciutat, entenent que la gràfica situacional al plànol podia ser una manera de cartografiar les emocions, les vivències i les relacions. Prenent aquesta idea com a base, Nora Ancarola, Lo Pati i la psicòloga Celeste Reyna han convidat els pacients i terapeutes de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i l'alumnat i professorat de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI) a repensar la seva rutina diària caminant per la ciutat, una exploració que s'ha convertit en una peça sonora. A més, l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta també ha participat en la creació d'una instal·lació de pedres provinents del Poble Vell de Corbera d’Ebre —destruït durant la Guerra civil— que es mostraran a l’exterior del centre d’art.
Un espai per a la reflexió i la crítica d'art // Com a catàleg de l'exposició, l'editorial La Caníbal coordinarà l'edició d'una publicació en format rotativa que es distribuirà en el marc de la mostra. Estarà disponible per a qualsevol dels visitants i s'hi podran llegir articles filosòfics i de crítica d'art per aprofundir des de la vessant teòrica sobre tots aquells temes que nodreixen l'exposició.
Comparteix a