Un certamen multidisciplinari sobre l’autodestrucció i l’extinció d’espècies
Dos dies que inclouen set actuacions entre les quals hi ha concerts, presentacions i conferències
5 i 6 de maig de 2017
Lo Pati - Centre d'Art
Cada any s’extinguixen entre 30.000 i 140.000 espècies arreu del planeta en allò que els científics han anomenat l’Holocè o la sisena extinció de masses. Estem davant d’una pèrdua catastròfica de biodiversitat i es calcula que en les dècades que vénen un 50% de les espècies que existixen actualment hauran desaparegut. La causa principal és l’activitat humana al planeta, una espècie que provoca l’extinció d’altres espècies i la seua pròpia autodestrucció. Este és l’argument de base en lo qual se fonamenta l’ExtincióFest, un nou certamen comissariat per Oriol Fuster que inclou dos actuacions musicals, un espectacle de poesia, dos xarrades, una presentació de llibre i un vermut musical amb DJ.
“Que les Terres de l’Ebre siguem Reserva de la Biosfera, un reconeixement molt potent a nivell d’excepcionalitat mediambiental, ens dóna la responsabilitat de reflexionar sobre aquests temes i anar més enllà dels plantejaments imperants”, apunta Fuster, narrador, activista i comissari de la proposta. “Les actuals dinàmiques econòmiques i socials ens porten no només a carregar-nos el planeta sinó a autodestruir-nos a nosaltres mateixos com espècie. L’expressió artística pot ser una eina per plantejar reflexió i és en les comunitats espontànies que generen espais com un festival que poden iniciar-se accions o pràctiques de canvi”, afegix.
L’ExtincióFest ha agafat com a logotip lo rellotge de sorra dins d’un cercle símbol de la campanya internacional sobre l’extinció. Divendres 5 i dissabte 6 de maig hi haurà set actuacions, entre elles concerts com lo que oferiran lo duo Maria Arnal i Marcel Bagés, que presentaran lo seu nou treball, 45 Cerebros y 1 Corazón, que surt esta setmana, o la cantant algueresa Claudia Crabuzza, que també presenta nou disc, Com un soldat, premi Tenco del 2016 al millor àlbum italià en llengua minoritària; i espectacles de petit format i poesia com Alcohols, de Núria Martínez-Vernis i Martí Sales. Pel que fa a les xarrades tindrem a Joan Maria Minguet, ideòleg-activista i expresident de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA-AICA Catalonia) i el col·lectiu Avalancha; i els periodistes musicals Nando Cruz i Luis Costa, especialistes en dos estils musicals pràcticament extingits, l’indie i el bacalao (que punxarà, en format vermut, Luis Bonías, un dels mítics DJs valencians), l’evolució dels quals és també representativa de la deriva autodestructiva dels models neoliberals i patriarcals. “Hem volgut donar espai a veus i narratives que mostren processos d’extinció i autodestrucció i n’extreuen bellesa o acció”, assenyala Fuster.
L'entrada és mitjançant un tiquet de col·laboració de 5€ que dóna accés a tots los actes diaris (excepte la presentació del llibre de Luis Costa dissabte matí, en un format d'esmorzar amb la col·laboració de la Pastisseria Xocolat d'Ulldecona), i el vermut musical amb Moritz lo dissabte a migdia, d'accés lliure).
Compartir en