Buscador
Lo Pati
Francesc Ruiz, "The Yaois (2011-2016)
Archivo

Francesc Ruiz, "The Yaois (2011-2016)

Ruiz adapta la peça a la paret mòbil del Centre d'Art dins del cicle 360º, un gir orgànic

Del 12 de novembre al 10 de desembre 2016

Lo Pati - Centre d'Art


The Yaois és un projecte obert i en procés centrat en la representació gai des de la perspectiva que oferix lo món del còmic. Se tracta d'una agrupació d'imatges extretes d'internet i ordenades en una sèrie de taules inspirades en lo catàleg del Comiket de Tòquio, un dels esdeveniments més importants dedicats a la cultura yaoi on cada sis mesos participen centenars de microeditors mostrant les seues publicacions amateurs. Un espai únic en lo que les lleis del copyright semblen desaparèixer temporalment  i on se permet copiar, versionar i parodiar els personatges més populars de la indústria del manga i l'anime.

En la seua multiplicitat, The Yaois explora els diferents malentesos, sensibilitats i zones borroses que definixen la representació marica. És també un assaig visual que comprèn des de la crítica al patriarcat i la subversió dels seus espais tradicionals, al romanticisme d'un gènere com lo Boy's Love, lo cosplay en les seues múltiples manifestacions o fins i tot les construccions homòfobes que molt sovint se donen en la premsa humorística. Emmarcada dins del cicle 360º, un gir orgànic, The Yaois ocuparà la paret mòbil del Centre d'Art, que gira sobre ella mateixa, i serà l'única intervenció fixa i visitable al llarg del cicle, on un seguit d'activitats aniran succeint al voltant de la paret depenent de les característiques de cada intervenció o actuaicó, i que podrà vere's des dels 360º al qual fa referència el nom del cicle.

La inauguració, dissabte 12 de novembre a les 20:00, anirà precedida d'una xerrada/presentació de la Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya, a càrrec de Lídia Porcar i Cristina Ferré (18:30); i, en acabar, l'actuació de Grupo Homo, banda de Sabadell amb una molt personal visió del poprock i el reggaeton, l'autotune i el pop d'extraradi, que els ha portat a participar en les inclassificables festes de la plataforma Canada.

Francesc Ruiz (Barcelona, 1971) partix del còmic com a substrat estètic, narratiu i intel·lectual, i també com a material històric i operatiu. Aplicant-ho a manera de continent o descripció de la realitat (a través de la creació, l’alteració, la restitució o l’assemblatge, entre altres vies) genera històries possibles que revelen los engranatges a través dels quals se construixen les identitats individuals i socials, la identitat sexual o també la identitat de la ciutat.

Lo seu treball ha pogut vere’s individualment a l'Institut Valencià d'Art Modern – IVAM (València), Gasworks (Londres), Centre d’Art la Panera (Lleida), Contemporary Image Collective (El Caire), Monastir de Santo Domingo de Silos – MNCARS (Burgos), Centre d’Art Santa Mònica (Barcelona) o la Fundació Joan Miró (Barcelona). Ha participat en exposicions col·lectives com Davant dels nostres ulls (MACBA, Barcelona), Arqueológica (Matadero, Madrid), Ciudad Total (Institut Valencià d'Art Modern – IVAM, València), Aproximaciones I (Fundación Helga de Alvear, Cáceres), The Last Newspaper (New Museum, Nova York) o To Ilustrate and Multiply: an Open Book (The Museum of Contemporary Art of Los Angeles – MOCA (Los Ángeles). Francesc Ruiz va ser un dels artistes participants en la passada Biennal de Venècia dins del projecte "The Subjects" comissariat per Martí Manen al pabelló espanyol.

Compartir en

Altres activitats Altres activitats
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horario:

De miércoles a sábado de 17:00h. a 20:00h. Domingos de 11:00h. a 14:00h.

Síguenos en:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organiza

Ajuntament d'Amposta logo

Con el soporte de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Suscríbete al boletín

LO PATI 2024