Cinema al Pati: Una mirada universal al fenomen de la violència contra les dones
Quatre pel·lícules que giren al voltant de la violència contra les dones, amb la pre-estrena de “Mustang” com a pel.lícula inaugural
18, 20 i 21 de novembre de 2015
Casal Municipal d'Amposta
Una mirada universal al fenomen de la violència contra les dones és un projecte coorganitzat per SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada) de les Terres de l’Ebre, SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) del Consell Comarcal del Montsià, Pla de Polítiques de Dones de l’Ajuntament d’Amposta i Lo Pati, Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, amb l'objectiu és abordar i reflexionar sobre el fenomen de la violència de gènere des d’un punt de vista universal, cinematogràfic i amb segell d’autor, amb treballs que dificilment poden ser vistos fora dels circuits habituals.
Entre els films que es projectaran hi ha la pre-estrena de la pel·lícula turca Mustang, de la directora Deniz Gamze Ergüven, presentada a Cannes aquest any, Donosti o la Seminci de Valladolid, on acaba d’emportar-se el segon premi, l’Espiga de Plata. Mustang fa un retrat de la societat turca i l’opressió a les que gradualment se veuent sotmeses cinc germanes adolescents que es veuen privades de bona part de la llibertat que havien gaudit quan, després de la mort accidental dels seus pares, han d’anar a viure amb los iaios. Encertadament anomenada la Vírgenes suicidas turca, Mustang ha sigut seleccionada als Oscar a Millor Pel.lícula Estrangera i arribarà a les pantalles comercials a principis de l’any vinent
Completen la programació els documentals Romper el silencio (Marroc, 2014) de Hind Bensari basat en la història d’una noia de setze anys que es suïcida després de ser forçada a casar-se amb el seu violador; Status Quo? The Unfinished Business of Feminism in Canada” (Canadà 2012), de Karen Cho -inèdita a les pantalles del nostre país- sobre el feminisme al Canadà; i on destaca Chicas nuevas 24 horas (Espanya 2015), de Mabel Lozano, sobre la lacra de la prostitució i la universalitat del negoci que suposa, un treball presentat fa just dos mesos a Madrid i que investiga en la universalitat de la lacra de la prostitució.
Les projeccions, d'entrada gratuïta, seran al Casal Municipal d'Amposta. Prèviament, lo dimecres, 18 hi haurà una conferència, Masclisme i TIC: les noves tecnologies des de la perspectiva de gènere, a càrrec de la psicòloga social i experta en xarxes socials, Dolors Reig, a la sala Emili Vives, del Consell Comarcal del Montsià, amb una taula rodona sobre aquest tema adreçada a professionals de la salut, l’educació, la justícia, els serveis socials o el treball amb joves, entre altres.
LA PROGRAMACIÓ
Dimecres 18 de novembre. Consell Comarcal del Montsià. Sala Emili Vives
15:30- 20:30 Masclisme i TIC: les noves tecnologies des de la perspectiva de gènere Ponència de Dolors Reig, psicòloga social i experta en xarxes socials, i taula rodona sobre prevenció i seguretat en relació a les manifestacions masclistes a través de les xarxes socials i Presentació de recursos en xarxa. Públic destinatari: professionals dels àmbits de la salut, l’àmbit laboral, l’educació, els serveis socials, la justícia, la seguretat, la joventut, etc
Divendres 20 de novembre. Casal Municipal
18:30 Romper el silencio (Marroc 2014, 46′, VOSE), documental de Hind Bensari. La història d’Amina Filali, una noia de 16 anys que es va suïcidar després de ser forçada a casar-se amb l’home que l’havia violat, va afectar tant la directora d’aquest documental que la va portar de tornada al Marroc, el seu país d’origen, per a investigar la situació de les dones violades. El resultat és un calidoscopi incòmode i inquietant que mostra un país on el sexisme és sistemàtic, però on la directora dona veu a aquells que fins ara no l’han tinguda.
19:30 Inauguració institucional
20:00 Mustang (Turquia 2015, 97’, VOSE), de Deniz Gamze Ergüven. Ficció. (PRE-ESTRENA). Cinc germanes van a viure amb els seus avis després de la mort dels seus pares i això provoca que es vegin privades de la llibertat que havien tingut anys enrere. Estimulant i lúdica, parla de l’adolescència segrestada dins una història on es mescla religió i política i on l’integrisme esdevé un corsé opressor. La directora turca aconsegueix, amb el seu primer llargmetratge, un dels més sorprenents retrats d’un país que lluita per la seua identitat. Presentada a Cannes 2015, ha passat per Donosti i Valladolid i s’estrenarà en uns mesos.
Dissabte 21 de novembre. Casal Municipal
18:30 Status Quo? The Unfinished Business of Feminism in Canada (Canadà 2012, 87’, VOSC) documental de Karen Cho. El feminisme ha canviat la manera com vivim, però quina és la importància que té actualment? Com ha evolucionat i com ha afectat les relacions humanes? Un documental, inèdit al nostre país, on la directora combina material d’arxiu i històries contemporànies en un relat que recorre la violència contra les dones, l’avortament i la infància des del 1967 fins l’actualitat.
20:00 Chicas nuevas 24 horas (Espanya 2015, 70’), de Mabel Lozano. La prostitució i la trata de dones entesa com una lacra mundial, un servei sempre disponible, un negoci sense miraments, cruel i inhumà. L’actriu, presentadora i directora ha aconseguit un treball que mostra, de primera mà i sense filtres, com és la vida de les que han arribat aquí sense saber ni com, la doble moral imperant i la banalització d’un dels problemes més greus i complexos actualment. Un dels documentals de l’any, presentat a Madrid fa just dos mesos, que pretén anar més enllà, a l’arrel del problema, projectant-se en les comunitats originàries més febles i “punts de partida” de la trata.
Compartir en