Eva Franch, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, Parlaments d'Aigua
‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal de Venècia.
2025.
Biennal d’Arquitectura de Venècia.
Aquesta tardor, el Centre d’Art Lo Pati serà un dels Laboratoris de Futur de ‘Parlaments d’Aigua’ un projecte d’Eva Franch, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, per generar contingut preparatori per a la candidatura Catalonia in Venice als Eventi Collaterali de la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2025, de la mà de l’Institut Ramon Llull
El projecte Parlaments d’aigua: Arquitectures ecosocials projectives aborda l’estudi de les relacions codependents entre humans i no humans i els sistemes hídrics sobre els quals se sustenten, per proposar escenaris de futur esperançadors. El projecte es divideix en tres etapes diferenciades, que constitueixen tres espais de recerca, investigació i difusió. La primera és Atles: Arquitectures d’aigua, una base de dades en creixement constant a la cerca d’aquelles situacions que, des d’un punt de vista hidrològic, siguin d’interès tant en l’àmbit català com internacional. La segona és Laboratori de futurs, on es produiran els continguts tant materials com immaterials dels casos d’estudi seleccionats des de l’Atles i en el qual hi participarà Lo Pati. La tercera és Exposició, que presentarà de manera experiencial tant el material de l’Atles com el resultat dels Laboratori de futurs.
El comitè d’experts que ha escollit la proposta ha valorat el projecte perquè aborda el debat sobre la crisi de l’aigua des de la gestió i les arquitectures presents i futures dels recursos hídrics en el territori català i balear. El jurat ha valorat l’ambició de la investigació, que inclou la creació d’un laboratori de futurs “que té com a punt de partida la confecció d’un atles que agruparà múltiples casos d’estudi i convocarà a diferents agents locals, experts d’altres disciplines i arquitectes”.
La 19a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia se celebrarà del 10 de maig al 23 de novembre de 2025, sota la direcció de l'arquitecte i professor italià Carlo Ratti, que ha escollit com a temàtica central Intelligens. Natural. Artificial. Collective.