Buscador
Lo Pati
Col·lecció Nacional d'Art Contemporani
Notícies

Col·lecció Nacional d'Art Contemporani

La Col·lecció Nacional d'Art Contemporani adquireix obra d'Alba G. Corral i Irena Visa, produïda per Lo Pati i en residència Bòlit / Lo Pati, respectivament.

2023.

Generalitat de Catalunya.


► El tríptic audiovisual Bernat pescaire escuchando a Suso es va presentar a Lo Pati d'Amposta ara fa un any en el marc de l'exposició Soc una cadena binària, soc pur artifici

► La Generalitat també ha comprat Ha plogut o han regat d'Irena Visa i Vulva de Mari Chordà. La primera es va desenvolupar en residència Bòlit / Lo Pati, i la sesegona va formar part de la mostra Llots i Torbes, en la qual es recreava en l’obsessió per la fertilitat, la fecunditat i l’origen de la vida

Aquest matí, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga ha presentat les noves adquisicions de la Col·lecció Nacional d'Art Contemporani de Catalunya, en un acte al Museu d'Art Jaume Morera de Lleida. Entre les obres que la Generalitat ha comprat aquest 2022, s'hi compta el tríptic audiovisual Bernat pescaire escuchando a Suso de l'artista Alba G. Corral, considerada una de les referents internacionals de l'art generatiu mitjançant programari. L'obra, produïda per Lo Pati - Cetre d'Art de les Terres de l'Ebre, es va presentar fa un any a Amposta en el marc de l'exposició Soc una cadena binària, soc pur artifici, comissariada per la directora del centre d'art Aida Boix. El tríptic es podrà veure al Museu d'Art Jaume Morera de Lleida.

El Departament de Cultura també ha adquirit algunes fotografies de l'obra Ha plogut o han regat de l'artista Irena Visa. És un projecte artístic que s’inicia en l’observació d’un terra moll. Aquest terra moll és un indici del que ha passat abans, i pot tenir un origen natural o artificial. Seguint aquesta premissa, l'artista es fixa en altres fenòmens naturals per alterar-ne els indicis i qüestionar les hipòtesis que fem quan observem el nostre entorn natural.


A més, El Departament de Cultura també ha adquirit el quadre Vulva de la pintora, poeta i activista feminista d'Amposta Mari Chordà. L'obra va formar part de l'exposició Llots i Torbes, que l'artista va presentar a Lo Pati al final del 2017, en la qual es recreava en l’obsessió per la fertilitat, la fecunditat i l’origen, conceptes que sovint plasma amb els seus quadres d’úters i vagines. L'obra s'ha comprat a la galeria Mayoral de Barcelona i anirà en dipòsit al MACBA, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona.

Aquest 2022, el Departament de Cultura ha destinat 2.392.385 euros a la compra d’art contemporani, fotografia, còmic i il·lustració i béns culturals mobles per incrementar la Col·lecció Nacional d'Art Contemporani de la Generalitat de Catalunya, un fons de béns mobles que té per objectiu deixar testimoni de la trajectòria històrica i de la identitat artística del col·lectiu d’artistes nacional i posar-la a disposició de tota la ciutadania. D’aquesta manera, segueix la tendència dels últims anys, fent un esforç d’inversió i prioritzant l’adquisició d’obres d’artistes poc representants a les col·leccions públiques.

Fa tres anys la Generalitat de Catalunya ja va adquirir l’obra Camp de control de Teresa Mulet (Caracas, 1970), un obra fruit de diverses estades de Mulet a la residència d’artistes que Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre té a Balada, al cor mateix del delta de l’Ebre, i que es va exposar al centre d’art a finals del 2019 en una exposició homònima comissariada per Aida Boix i el crític d’art cubà Félix Suazo. Va ser la primera obra produïda per Lo Pati i que s'incorporava a la Col·lecció d’Art Contemporani de Catalunya.

 

 

Alba G. Corral

Establerta a La Ràpita, Corral pinta paisatges numèrics que dialoguen amb la música i l'escena. Ha desenvolupat bona part de la seva carrera a Barcelona, ha treballat en projectes visuals a gran escala en teatres i sales de concert a partir de la programació de codis i algoritmes, amb un imaginari de figures improbables i de gran riquesa cromàtica. 

La seva versatilitat per crear atmosferes en diversos espais i formats, l'han portat a crear sinergies amb grans artistes de disciplines molt diferents (música clàssica, electrònica, experimental, moda, teatre, dansa contemporània...) tot i que és reconeguda, sobretot, per les actuacions audiovisuals on integra la codificació i la creació en directe. Bernat pescaire escuchando a Suso, és una clara mostra de la influència que el territori té en el treball de l'artista. El delta, els camps d'arròs, el mar, les aus o els insectes formen part de la creació. Corral s'alimenta dels paisatges per inventar mons personals que, sovint, dialoguen amb la música. En el cas d'aquesta obra, l'artista dialoga amb l'univers sonor del músic i compositor Suso Saiz. 

 

Irena Visa

L'artista és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estudiat Arts Aplicades a l'Escultura a l'Escola La Llotja i ha cursat el Màster en Producció i Recerca artística de la Universitat de Barcelona en la línia d'investigació. Els seus treballs s'han pogut veure a la Fundació Miró, a l'Espai Bòlit, a la Galeria dels Àngels, al Centre d'Art Santa Mònica, al MAC Mataró, al festival GREC o la Casa de Cultura de Girona, entre d'altres. Ha rebut beques de creació de Sala d'Art Jove i de la Fundació Guasch Coranty i ha estat finalista als premis Miquel Casablancas 2020.

Els seus últims projectes "Fer veure" (2019), "Això no és res" (2020) i "Res a veure" (2021), formen part d'una trilogia de treballs que reflexionen sobre els processos de legitimació de l'arqueologia i el seu paral·lelisme amb l'art contemporani. 

 

Mari Chordà


Aquesta pintora, poeta i activista feminista es va formar a l'Escola de Belles Arts de Barcelona, on comença a experimentar amb representacions pictòriques del cos femení. El 1964, va iniciar la seva sèrie Vagines, centrant-se en la representació visual de la feminitat des d’una perspectiva fisiològica. El seu estil pictòric canvia radicalment després d’instal•lar-se a París el 1965, s’enriqueix de color en diàleg amb les tendències del nou realisme i el pop art, i tracta temes com la sexualitat i la maternitat, fruit de la seva experiència de l’embaràs. 

La seva obra ha estat exposada a la Tate Modern (Londres, 2015), al Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León (Lleó, 2006), al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Barcelona, 2019), i a Lo Pati (Amposta, 2017). Forma part de la col•lecció permanent de del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), del Museu d’Art Contemporani de Barcelona i del Museu Nacional d’Art de Catalunya (Barcelona).

Comparteix a

Altres activitats Altres activitats
Entrevista a Ama Sánchez i Rafa Marcos 'El Palomar', artistes guanyadores de la BIAM 2024.
Notícies
Fins al 2 de febrer de 2025.
Entrevista a Ama Sánchez i Rafa Marcos 'El Palomar', artistes guanyadores de la BIAM 2024.
Ampliar
Eva Franch, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, Parlaments d'Aigua
Notícies
2025.
Eva Franch, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, Parlaments d'Aigua
Ampliar
A Cel Obert
Notícies
Del 4 al 6 d'octubre de 2024
A Cel Obert
Ampliar
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17h. a 20h.
Diumenges d'11h. a 14h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2025