Buscador
Lo Pati
Projectes seleccionats XYZ 2017
Arxiu

Projectes seleccionats XYZ 2017

Tres projectes se sotmetran a votació popular simultàniament a Amposta i Campredó

(votacions) 19, 20 i 21 de maig

Amposta i Campredó


XYZ, la convocatòria d’instal·lacions a emplaçaments singulars a les Terres de l’Ebre, ha tancat la convocatòria de la seua tercera edició. Lo jurat, format per Tom Carr (artista), Pep Fargas (director del festival del foc i de la llum Lluèrnia d’Olot) i Àlex Farnós (director del Museu de les Terres de l’Ebre), ha seleccionat les tres propostes finalistes que passaran a la fase de votació popular i que competiran per connectar i intervenir artísticament la torre de la Carrova, a Amposta, i la de Campredó, coneguda com a Font de Quinto. Dos fortificacions medievals del segle XIII situades a banda i banda del riu Ebre, que es comuniquen visualment i que formaven part d’una línia de defensa i control estratègic de tota la vall de l’Ebre.

Lo jurat, integrat per Tom Carr (artista), Pep Fargas (director del festival del foc i de la llum Lluèrnia d’Olot) i Àlex Farnós (director del Museu de les Terres de l’Ebre), assistit per les directores d'XYZ, Antònia Ripoll i Eva Cajigos, ha triat les tres propostes avaluant la vinculació amb lo territori, la sostenibilitat i la viabilitat. Així, les obres seleccionades són Helio Data, d’Ester Pizarro (Madrid, 1967), que proposa, mitjançant la instal·lació de CDs a les quatre façanes de la torre de la Carrova, recuperar la seua funció de comunicació, per espills, amb la torre de Campredó; Hospitalitat, de Jaume Vidal (Amposta, 1977) que recorda la missió principal de l’ordre dels hospitalers i proposa utilitzar la torre de la Carrova com allotjament –l’ha donat d’alta a booking.com- i obrir al públic en horari laboral la de Campredó, connectada amb l’Institut Català de la Salut (ICS) per poder fer gestions virtuals; i finalment Talaia, de Marta Milà (Sant Pere de Ribes, 1985) i Marc Torrellas (Barcelona, 1985), que pretenen posar en valor la funció de talaia que tenien estes torres amb estructures tubulars situades al terrat i folrades amb cinta de color groc (com l’arròs a finals d’estiu) per tal que puguen ser divisades des de l’altra torre.

L’obra guanyadora s’escollirà per votació popular los dies 19, 20 i 21 de maig a Amposta i a Campredó, i es podrà votar de dos maneres: online a XYZ blog o de forma presencial a Amposta i Campredó. A Amposta, la votació coincidirà amb la Festa del Mercat a la Plaça, on hi haurà quatre urnes en diferents espais (una d'elles en un quiosc mòbil on, en lloc de diaris, hi haurà informació sobre els projectes finalistes i les paperetes per votar. A Campredó, la urna, amb la informació dels treballs finalistes, estarà entre el carrer Benicarló i la plaça de l’Església.

La inauguració de la intervenció guanyadora està previst que sigue el dissabte 15 de juliol.

HELIO DATA. Esther Pizarro (Madrid, 1967). Un heliògraf és un aparell fet amb espills utilitzat per fer senyals telegràfiques a partir de la reflexió dels raigs solars. Un instrument de comunicació ancestral. I els CDs, objectes contemporanis amb una funció molt útil per a la comunicació: emmagatzemar dades. Esther Pizarro unix estos dos conceptes a Helio Data, passat i contemporaneïtat per proposar una instal·lació de 400 CDs a la torre de la Carrova d’Amposta, penjats a les quatre façanes i visibles des de diferents punts, entre ells, la torre de Campredó.

HOSPITALITAT. Jaume Vidal (Amposta, 1977). L’ordre Hospitalari de Sant Joan de Jerusalem a qui Ramon Berenguer va cedir al segle XII los territoris del castell d’Amposta i adjacents. Se la recorda més pel seu caràcter bèl·lic i defensiu que per la seua missió principal, la d’acollir i auxiliar els peregrins. L’autor ha donat d’alta a booking.com, com si fos un hotel per tal que els usuaris pugurn reservar passar-hi la nit de forma austera; i proposa instal·lar a la de Campredó una taula amb un ordinador connectat a la web de l’ICS per tal que els visitants puguen fer gestions. A la façana de la Carrova penjarà un rètol de PVC amb la paraula Hotel, i a la de Campredó, una creu sanitària il·luminada amb leds.

TALAIA. Marta Milà i Marc Torrellas (Barcelona, 1985). La seua intervenció pretén recuperar la memòria històrico-col·lectiva del lloc, posant en valor lo patrimoni de les talaies de l’Ebre, torres de guaita i defensa continuada d’un territori fronterer de relació. Van ser indrets des d’on mirar i des d’on ser vistos. Per reclamar l’atenció dels espectadors proposen instal·lar una sèrie d’estructures tubulars als terrats de les torres, folrats amb color groc, com una referència al groc de l’arròs a finals d’estiu, que pugue ser vista des de diferents punts, i també des de l’altra torre.

Comparteix a

Altres activitats Altres activitats
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17h. a 20h.
Diumenges d'11h. a 14h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024