Inauguració "Llots i Torbes" per Mari Chordà a Lo Pati
Inauguració "Llots i Torbes" a Lo Pati.
28 d'octubre de 2017 a les 20h.
Centre d'Art Lo Pati
Artista, poeta, pintora i una de les més importants activistes socioculturals femenines del panorama català.
Mari Chordà (Amposta 1942) és una de les personalitats més eclèctiques del moviment feminista català. Al llarg de la seva vida ha treballat per integrar totes les arts en si mateixa.
Va estudiar a l'Escola Superior de Belles Arts de Barcelona. Pocs anys després sent una pionera en l'expressió visual de la sexualitat femenina lliure i de l'experiència de la maternitat va començar a experimentar amb representacions pictòriques de la sexualitat femenina.
El 1968 va fundar a Amposta el mític local "Llar” on es van realitzar concerts de Nova Cançó i actes de reivindicació sociocultural durant el franquisme, i anys més tard, el 1977, a Barcelona va obrir l'espai “laSal” Bar Biblioteca Feminista, lloc d'esbarjo, d'acollida i intercanvi cultural per moltes dones.
A la ciutat d’Amposta hem pogut gaudir de diverses de les seves exposicions. La més important fins al moment va ser l’any 2000, any en que va realitzar una exposició retrospectiva: “Mari Chordà. Passar i traspassar 1960-2000”.
La seva obra però va rebre un reconeixement important fa dos anys quan la Tate Modern de Londres va escollir dos quadres seus: La gran vagina (1966) i Coitus pop (1968) per a la mostra col·lectiva The world goes pop. En els últims mesos també el Museu Reina Sofia de Madrid ha adquirit quatre de les seves principals creacions.
Al llarg de la seva trajectòria ha demostrat ser una gran amant del treball col·lectiu i en aquesta exposició ho tornarà a demostrar per mitjà de la seva pintura, la vídeo creació, la poesia i l’escultura. Ens permetrà fer una mirada al passat per acabar situant-nos al present. “Llots i Torbes”, comissariada per Aida Boix, ens mostrarà que l’artista ampostina i la científica nord-americana Lynn Margulis tenen molt més que una terra en comú, el delta del Ebre, lloc on la biòloga va descobrir un bacteri que demostrava la seua teoria de la simbiogènesis en l’origen de les cèl·lules, l'Espiroqueta. Un descobriment que la uneix amb l’obsessió de Chordà per la fertilitat, la fecunditat o l’origen de la vida que sovint plasma amb els seus quadres d’úters i vagines i en les seves escultures que simbolitzen ous.
L'exposició s'inaugurarà el dissabte 28 d'octubre a les 20:00 i estarà oberta fins el 10 de gener de 2018.
Comparteix a