Luz Broto capgira el cicle #lopatitancat
L'última intervenció del 2015 del cicle a cura de Cèlia del Diego proposa obrir l’espai a les fosques
del 5 al 19 de desembre 2015
Lo Pati - Centre d'Art
Lo cicle Durant l’exposició el centre romandrà tancat acollirà a partir d’este dissabte 5 de desembre una nova proposta expositiva, on Luz Broto capgira la pròpia la dinàmica del cicle que l’acull canviant l'última paraula: Durant l’exposició el centre romandrà obert. #lopatitancat és un cicle pensat perquè les instal·lacions artístiques s’activen a l’aparador per ser vistes des de fora quan lo centre tanca les seues portes. Per a aquesta mostra s’ha canviat la darrera paraula del títol del cicle d’exposicions. Allà on hi deia tancat, ara hi diu obert: «Durant l’exposició el centre romandrà obert». Durant los propers quinze dies i dins l’horari del cicle (de 20:00h a 00:00h), Lo Pati obrirà la seua porta per tal de facilitar l’accés a l’interior de l’espai expositiu. Tot i que l’equipament semble tancat i les llums apagades, se convida el visitant a entrar dins lo centre i apropiar-se del seu espai d’una manera diferent a l’habitual.
Lo títol del cicle fa referència a la triple exposició During the exhibition the gallery will be closed que Robert Barry va portar a terme a tres galeries d’Holanda, Itàlia i Califòrnia. Si l’exercici de Barry es proposava capgirar la pràctica habitual de les galeries en les que exposava i, mitjançant lo tancament d’aquells espais que suposadament havien d’estar oberts, negava la possibilitat de visitar les seues mostres; ara al canviar la darrera paraula de l’enunciat (tancat per obert), Luz Broto revertix la dinàmica del cicle que l’acull, caracteritzat per activar-se quan lo centre tanca les seues portes, i posa en funcionament tot l’engranatge que li ha de permetre precisament mantenir obert l’accés a l’equipament durant lo temps que dure la seua intervenció. Amb aquest gest, Luz Broto promou l’ús públic de l’espai expositiu amb l’objectiu d’assajar-ne altres usos que vaiguen més enllà de la seua funció original.
Luz Broto (Barcelona, 1982) és llicenciada en Belles Arts i DEA en lo doctorat Art en l’era digital. Creació Intermèdia de la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat projectes específics a diferents contextos. Algunes de les seues propostes han estat Obrir un forat permanent (MACBA, Barcelona, 2015), Tornar a casa (CA2M, Madrid, 2015), Augmentar el cabal d’un riu (Centre d’Art la Panera, Lleida, 2014), Ficar-me on no em demanen (LIPAC, Buenos Aires, 2013), Perdre’s pel camí (Mercat de les Flors, Barcelona, 2014), Atravessar aquell bosc aquesta nit (Institut für Raumexperimente, Berlin, 2012) o Assimilar la temperatura exterior (Secesssion, Viena, 2011). Ha rebut les beques de Barcelona Producció’10, Fundació Suñol/Can Xalant i Fundació Guash Coranty, la residència de BlueProject Foundation i els premis Art Nou Primera Visió i Miquel Casablancas.
Esta és la tercera intervenció del cicle #lopatitancat després de Closed galleries de Gerard Cuartero, i Fins que tingui sentit de Lúa Coderch, una proposta a cura de la crítica d’art i comissària Cèlia del Diego concebuda per a l’espai expositiu Fora d’Hores de Lo Pati que s’il·lumina quan lo centre tanca les seues portes (tots los dies, de 20:00 a 00:00 hores), i pretén posar en qüestió la dicotomia entre els binomis obert-tancat, presència-absència, representació-autenticitat. Lo projecte cerca reflexionar sobre la necessitat d’estar present a totes hores, aquella que mou cada vegada més museus i centres d’art a crear un espai que amplie les seues hores de visibilitat, la que mou los artistes a promocionar contínuament lo seu treball, o la que mou els ciutadans a projectar en tot moment una imatge construïda d’ells mateixos en lo món global.
Durant l’exposició el centre romandrà obert no s'inaugurarà el proper 5 de desembre: una vegada finalitzat, lo dia 9 de gener -coincidint també amb la cloenda i presentació del catàleg de l'exposició Sub-versió de Manel Margalef-, Broto farà una presentació del seu projecte i de les interaccions que s'haguen pogut generar.
Comparteix a