Buscador
Lo Pati
Cinema al Pati: Paisatge Actor
Arxiu

Cinema al Pati: Paisatge Actor

Lo Pati presenta la Mostra Internacional de Cinema i Paisatge com a Actor, un mini festival de cinema al voltant del seu tema d’especialització. Cinema independent, de creació i d’autor: tres dies, sis pel·lícules i dos activitats paral·leles.

23, 24 i 25 de maig 2014. Entrada gratuïta.

Lo Pati, Centre d'Art de les Terres de l'Ebre


Lligada a l’exposició Paisatge Motor, però amb la voluntat de tindre un discurs i una identitat pròpies, Paisatge Actor s’enfronta al paisatge com a un element viu, sigue com a protagonista o com a punt de partida de la trama; pel·lícules en les quals la narració se veu sovint afectada per allò físic o geogràfic que l’envolta, com si fos un actor més, on pot ser un element determinant en lo desenvolupament de la història o un factor decisiu que no només servix per emmarcar l’acció. A Paisatge Actor hi ha cinema de ficció però també la presència del nou documental que desdibuixa les fronteres del gènere i s’hibrida amb altres propostes artístiques.

En esta nova mostra cinematogràfica se presentaran sis pel·lícules –quatre d’elles inèdites a les pantalles comercials– procedents d’Estats Units, Japó, Gran Bretanya, Argentina, Canadà i Espanya, de la mà d’autors premiats i de gran recorregut en festivals nacionals internacionals, com lo director de culte japonès Sion Sono i el seu film Land of Hope, amb lo desastre de Fukushima com a protagonista; la directora Kelly Reichardt i Meek’s Cutoff, un western renovador que recupera la desolació del paisatge de l’Oest mític; la revelació en clau de comèdia negra de Turistas, de Ben Wheatley, un dels directors més interessants del nou cinema anglès; o l'uruguaià Pablo Diconca i la sorprenent i íntima Dos días y medio.

Les pel·lícules de Paisatge Actor són obres fora de norma, amb la realitat en primer pla i un gran treball formal i d’investigació estètica, com los dos documentals que també es presenten: Árboles, del col·lectiu Los Hijos, presentada este mes al Festival D’A de Barcelona; i ¡Vivan las Antípodas! de Victor Kossakovsky, esteticista documental que parteix d'un punt de vista molt senzill per acabar fascinant de manera irreversible. Paisatge Actor presenta pel·lícules que s’han vist en importants festivals del país com Donosti, Sitges, Gijón, D’A o DocsBarcelona entre altres.


Programació:

Land of Hope (Kibô no kuni). Sion Sono (Japó 2012)
Drama

Divendres, 23 de maig
Hora: 20:30 h
Versió original subtitulada en castellà

Potser un dels creadors més apassionants del moment: com a Himizu, lo seu anterior film, Land of hope també està influenciada, marcada a foc, immersa en lo desastre de Fukushima i les conseqüències: en un típic poble japonès, Yoichi Ono viu amb la seua dona, Izumi, i els seus pares. La família Ono viu una vida senzilla però feliç, en un entorn de grangers i agricultors. Un dia, un dels pitjors terratrèmols de la història provoca que una estació nuclear propera estigue a punt d'esclatar. Tots los veïns són obligats pel govern a evacuar la zona, però la família Ono té només la mitat del seu jardí dins de l'àrea d'evacuació i han de prendre la difícil decisió. Entranyable i, al mateix temps, 100% Sion Sono. Vista a Sitges 2012 i D'A 2013.

-------------------- 

¡Vivan las antípodas! Victor Kossakovsky (Alemanya / Argentina 2011)
Documental de creació

Dissabte, 24 de maig
Hora: 18:30 h
Versió original subtitulada en català

Quin seria el camí més curt entre la metròpoli xinesa de Shanghai i Entre Ríos, a Argentina? Una simple línia recta a través del centre de la Terra. Durant la seua visita a quatre parells d'antípodes, Kossakovsky captura imatges que posen del revés la nostra visió del món. Aquestes antípodes semblen connectades d'una manera mítica amb les seues contràries, convertint-se en un fascinant calidoscopi del nostre planeta. La narració se desdibuixa entre els plànols, preciosos fins a dir prou, tècnicament impecables. Nom de culte, la seua influència se rastreja en multitud de videocreadors. Va ser premi del públic al DocsBarcelona 2012.

-------------------- 

Dos días y medio. Pablo Diconca (Canadà 2012)
Drama

Dissabte, 24 de maig
Hora: 20:30 h
Versió original en castellà.

No convé explicar gaire sobre la seua trama: espatllaríem la història, la comprensió dels fets. Diconca juga a fer una buddy movie amb son fill de 5 anys, en una típica escapada de pare divorciat, un cap de setmana al bosc, dos dies i mig. Partint dels propis records com a fill de pares separats per la dictadura uruguaiana, lo director filma els moments de felicitat que comparteix amb son fill Leon amb una intimitat i tendresa colpidores. Acompanyats del seu gosset, viuen un intens cap de setmana descobrint llacs i boscos, en un moment únic, secret. Fins que s’hauran de separar. Una pel·lícula apta per a tots los públics i que no dixa indiferent a ningú. S'ha vist al festival de Beijing 2014.

-------------------- 

Sightseers (Turistas). Ben Wheatley (Gran Bretanya 2012)
Comèdia negra

Dissabte, 24 de maig
Hora: 22:00 h
Versió original subtitulada en castellà

Estrenada l’any passat i obra d’un dels millors cineastes anglesos del moment, combina humor negre i una fina ironia que porta els seus personatges a desviure’s per sobreviure (en la relació) a través d’un viatge pel paisatge anglès més ranci i tradicional, vivint situacions estrambòtiques a circuits turístics de poble. Chris vol mostrar a la seua introvertida núvia, Tina, lo seu món, i vol fer-ho a la seua manera: en un viatge per les illes britàniques en la seua estimada caravana Abbey Oxford. Però lo que comencen sent unes idíl·liques vacances acaben convertint-se en una divertida i pertorbadora odissea. Va estar a Cannes 2012 i la seua protagonista va guanyar els Premi a la Millor Actriu a Sitges 2012.

-------------------- 

Árboles. Los Hijos (Espanya 2013)
Documental de creació

Domenge, 25 de maig
Hora: 18:30 h
Versió original en castellà 

Un document, una faula, una lliçó d’història i de cinema. Dividida en dos temps, lo primer mostra les conseqüències de la colonització espanyola a Guinea, mentre el segon filma una conversa entre dos personatges que parlen del present, la crisi i l’atur. Què tenen en comú? Potser els arbres que no han dixat vere el bosc, lo mite d’un passat falsament gloriós que ha acabat ran de l’abisme. A mig camí entre el testimoni i la poesia, lo col·lectiu Los Hijos ha aconseguit una de les pel·lícules realment importants de l’últim cinema espanyol, un magnífic treball entre el videoart i la narració metacinematogràfica que s’ha de llegir com una reflexió sobre la crisi i les actuacions del passat, un assaig polític des de la dissidència, contundent i incòmode. S’ha vist al Pompidou, al BAFICI, al Reina Sofía o al D’A 2014.

-------------------- 

Meek’s Cutoff. Kelly Reichardt (EUA 2010)
Drama

Domenge, 25 de maig
Hora: 20:00 h
Versió original subtitulada en català

Directora de culte gràcies als seus dos primers films, Reichardt s’encara a una recreació minuciosa del viatge d’uns pioners de l’Oest nord-americà des d’una perspectiva feminista: la musa indie Michelle Williams (Brokeback Mountain, Blue Valentine) i el no menys indie Paul Dano (Pequeña Miss Sunshine) se veuen absolutament sobrepassats pel paisatge del desert, que és tan o més protagonista que els personatges, en un western contemporani que no dixa de banda cap de les derives humanes. Amb una fantàstica fotografia i unes interpretacions encara millors, Reichardt se consolida com una de les directores de referència del nou cinema independent nord-americà. Guanyadora a la Millor Direcció a Gijón aquell any.

Totes les projeccions són amb entrada gratuïta.

Altres activitats Altres activitats
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17h. a 20h.
Diumenges d'11h. a 14h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024