Buscador
Lo Pati
Nord del Sud / Sud del Nord
Arxiu

Nord del Sud / Sud del Nord

Per mig de la utilització del marc de referència que és l’espai de relació transversal constituït per les terres del sud de Catalunya, el nord del País Valencià i la Franja d’Aragó, presenta una cruïlla d’artistes, obres, llenguatges i discursos emergents.

del 18 d´abril al 9 de maig de 2008

Vinarós i Calaceite


Presentació

L’exposició Nord del Sud / Sud del Nord, per mig de la utilització del marc de referència que és l’espai de relació transversal constituït per les terres del sud de Catalunya, el nord del País Valencià i la Franja d’Aragó, presenta una cruïlla d’artistes, obres, llenguatges i discursos emergents. L’activitat queda configurada a l’entorn d’una exposició itinerant que esdevé una plataforma per mostrar l’activitat creativa jove en l’àmbit de la contemporaneïtat i les arts visuals, i que té la particularitat de desenvolupar-se en un espai frontissa, un espai que alhora marca el centre del que s’entén com àmbit cultural català.

Nord del Sud / Sud del Nord es presenta com una proposta sobre la contemporaneïtat i la pluralitat de mirades creatives d’aquest territori que constitueix el paradigma de cruïlla, de frontera imaginària, de geografia perifèrica. Un territori fragmentat administrativament, un territori innominat... un territori amb una cultura comuna, amb un àmbit de comunicació i de relacions comunes, amb uns espais d’expressió i lúdics compartits, la mirada dels quals es reforça i es projecta cap a l’exterior a partir de la creació visual emergent. L’exposició permet dibuixar un mapa del capital humà i de les potencialitats que graviten al voltant de les arts visuals en el territori de referència; una geografia que servint-se d’estratègies i de mitjans d’expressió contemporanis ha de guanyar presència i centralitat.

Exposició sense especialització ni tema, que cerca una mostra de presències, de jocs de contrastos i similituds interdisciplinàries entre temps i cultura, natura i territori, llenguatges i conceptes, coneixement i tecnologia, pràctica artística i societat.

L’exposició reuneix obres d’autors joves de les Terres de l’Ebre, el Matarranya i el Maestrat. A partir del treball de documentació i recopilació de dades realitzat pel Museu del Montsià, que ha comptat amb la col·laboració de les escoles d’art, galeries i centres culturals del territori, s’ha seleccionat l’obra de 15 artistes joves procedents d’Alcanar, Amposta, Calaceit, Miravet, Santa Bàrbara, Tortosa i Vinaròs.

L’exposició s’emmarca en el si de la programació de la “Capital de la Cultura Catalana, Amposta 2006”, que s’articula al voltant del lema “Amposta, pont de la cultura catalana”. Aquest esdeveniment és especialment adequat per al projecte que aquí presentem, ja que els seus objectius són coherents i complementaris. És per això, que s’inaugurà al Museu del Montsià a finals de l’any 2006, just abans de cloure aquesta celebració, i que al llarg del 2007 itinerarà per les principals poblacions del territori.

En l’exposició i en els currículums dels autors seleccionats es demostra com el territori de referència constitueix un espai de relació cultural comú, uns i altres autors participen d’activitats i de propostes creatives a un costat i altre del riu de la Sénia, sense cap limitació. Ara bé, com es connota en la imatge de les portades del catàleg, on acaba el poble o el territori de cadascú comença l’espai despoblat, infinit i personal de l’artista; és a partir d’aquest espai, que es construeix l’exposició.

Àlex Farnós
Carles Guerra 
Manel Margalef 
Antònia P. Ripoll

 

Nota informativa

L’exposició Nord del Sud / Sud del Nord vol, per mig de la utilització del marc de referència i denominador comú, que és l’espai transversal de relació entre Catalunya, el País Valencià i la Franja d’Aragó, cercar una cruïlla d’artistes, obres, llenguatges i discursos visuals. L’activitat queda configurada a l’entorn d’una exposició itinerant que esdevé una plataforma que mostra l’activitat creativa jove, com a punt de referència per a la contemporaneïtat i les arts visuals, i que té la particularitat de desenvolupar-se en aquest espai frontissa, que per ell mateix marca el centre del que s’entén com àmbit cultural català. Exposició sense especialització ni tema, que cerca una mostra de presències, de jocs de contrastos i similituds interdisciplinàries entre temps i cultura, natura i territori, llenguatges i tecnologia, coneixement i conceptes, pràctica artística i societat.

Nord del Sud / Sud del Nord es presenta com una proposta sobre la contemporaneïtat i la pluralitat de mirades creatives d’aquest territori que constitueix el paradigma de cruïlla, de frontera imaginària, de geografia perifèrica. Un territori fragmentat administrativament, un territori innominat... un territori amb una cultura comuna, amb un àmbit de comunicació i de relacions comunes, amb uns espais d’expressió i lúdics compartits, la mirada dels quals es vol reforçar i es vol projectar cap a l’exterior a partir de la creació visual emergent. L’exposició permet dibuixar un mapa del capital humà i de les potencialitats que graviten al voltant de les arts visuals en el territori de referència; una geogràfica perifèrica que servint-se d’estratègies i de mitjans contemporanis ha de guanyar presència i centralitat.

L’exposició reuneix obres d’autors joves de les comarques de les Terres de l’Ebre, el Matarranya i el Maestrat. A partir del treball de la documentació i la recopilació de dades realitzada pel Museu del Montsià, que ha comptat amb la col·laboració de les escoles d’art, galeries i centres culturals del territori, els comissaris, en aquest cas Carles Guerra, Manel Margalef i Antònia P. Ripoll, han seleccionat l’obra i els treballs de 15 artistes joves procedents d’Alcanar, Amposta, Calaceit, Miravet, Santa Bàrbara, Tortosa i Vinaròs.

L’exposició s’emmarca en el si de la programació de la “Capital de la Cultura Catalana, Amposta 2006”, que s’articula al voltant del lema “Amposta, pont de la cultura catalana”. Aquest esdeveniment que és especialment adequat per al projecte que aquí presentem, ja que els seus objectius són coherents i complementaris. És per això que s’inaugurarà al Museu del Montsià a finals de l’any 2006, just abans de cloure aquesta celebració, i que al llarg del 2007 itinerarà per les principals poblacions del territori.

En l’exposició i en els currículums dels autors seleccionats es demostra com el territori de referència constitueix un espai de relació cultural comú, uns i altres autors participen d’activitats i de propostes creatives a un costat i altre del riu de la Sénia, sense cap limitació. Ara bé, com es connota en la imatge de les portades del catàleg, on acaba el poble o el territori de cadascú comença l’espai despoblat, infinit i personal de l’artista; és a partir d’aquest espai del que es construeix l’exposició.

Organitzen: Ajuntament d’Amposta, Museu Comarcal del Montsià, Esardi. Escola d’Art i Disseny d’Amposta i Espai d’Arts Visuals.

Patrocina: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Artistes seleccionats:
Didac Alcoba
Assumpta Arasa
Jordi Balart
Paz Buñuel
Jordi Castells
David Curto
Rosa Curto
Jordi Fosch
Jesús Geira
Pili Lanau
Anna Polo
Alfred Porres
Pep Sebastià
Ioli Valsells
Jaume Vidal

 

Crèdits

Organitza:

  • Ajuntament d’Amposta
  • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
  • Museu del Montsià
  • Escola d’Art i Disseny d’Amposta
  • Amposta, Pont de la Cultura Catalana
  • Ajuntament de Santa Bàrbara
  • Ajuntament d’Alcanar
  • Museu Juan Cabré
  • Fundació Caixa Vinaròs

Patrocina:

  • Generalitat de Catalunya. Conselleria de Cultura

 

Llocs i dates

Espai d´Art Fundació Caixa Vinaròs. Vinaròs
del 18 d´abril al 9 de maig de 2008

Museu Juan Cabré. Calaceit
del 18 de gener al 2 de març de 2008

 

Altres activitats Altres activitats
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17:00h. a 20:00h. Diumenges d'11:00h. a 14:00h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024