Buscador
Lo Pati
“Pintura i compromís” de Pepe Niebla
Arxiu

“Pintura i compromís” de Pepe Niebla

“Pintura i compromís” inclou 60 obres originals de Josep Niebla i constitueix una retrospectiva de la creació de l’autor entre els anys 1985-2004.

del 17 de juliol al 29 d’agost de 2004

Museu Comarcal del Montsià.


Presentació

NIEBLA “Pintura i compromís” 
La cultura d’avui és efímera, el sistema de vida actual accelera el temps, els Mass media i les activitats generals, distorsionen les consciències. L’art apareix com a entitat salvadora, com a instrument de missatge, significat i funció, utilitzant els protocols que restauren la unitat humana, la bellesa i la imatge interna, construint ponts entre la societat i l’individu*.

Ponts que parlen de complicitat, que parlen de compromís. Posar la pròpia acció o persona al servei d’allò que es creu just, és allò al què anomenem compromís. El compromís resolt amb llibertat i sensibilitat, fa del pensament i del llenguatge instruments d’art.

La pintura constitueix l’art més extraordinàriament vàlid, art, que més que il·lustrar imatges, mostra sensacions, ja que permet allò tant important que anomenem expressió. Quan a més a més la pintura es lliga amb la complicitat, es revaloritza l’ordre de la llibertat individual i el compromís social. Compromís com lligam expressiu, sensible i únic, llenguatge vàlid, càlid, d’empremta directa i única, incidint en l’aspecte emotiu, com alfabet de comunicació i manifestació visual de sentiments: és essencialment vida, i ens interroga sense límits, a nosaltres i al món.

Niebla, enamorat de la pintura, amb un gran recorregut de discursos i presències en la seva trajectòria, destaca no només pel seu fer, sinó per que, tal i com diu Ma. Lluïsa Borràs: (...) la seva obra ha estat sempre, absolutament compromesa, i, a més intensament poètica (...) en tot moment ha anat assumint el compromís amb la seva gent i la seva època.

Des de “Diguem NO” (1975), passant per “Pastera núm. 1” (2000), “Els colors d’Àfrica”(2003), i entre aquests, les sèries “Arquitectures de la memòria”, “Mancances”. Niebla ens expressa el seu arrelament a la vida, amb tot allò de lluita, calor, dolor, òbit, etc. que comporta. El color, la massa, la pinzellada, la matèria es converteixen en: crit, sentiment, impotència...

En aquesta exposició que Niebla ens presenta a Amposta, al Museu del Montsià, les obres estan lligades per un tema comú, encara que no sempre de forma evident. Aquest lligam és el mar nostre, el Mediterrani. El mar: al mar ningú no pot enganyar-lo, lloc de coratge, gran espai de silenci que referma la meditació en les conviccions... la seva experiència no té preu, i així esdevé motiu i/o narrador demiürg de les obres però també, i sobre tot, testimoni de pont cultural, de relacions, de moviments migratoris, de conflictes, de drames, d’incomprensions...

Des de més de tretze anys, Niebla no portava les seves obres a Amposta, ciutat que va estar la seva durant uns anys. Niebla ens ofereix, ara i aquí, en aquesta esperada exposició, la seva trajectòria i recerca d’aquests últims anys, dins del món infinit que representa la obra viva i apassionada, de relació d’experiència vital. Experiència vital i sensual, fins i tot sexual, que representa la pintura, per relació de plenitud, que els humans trobem només en tant la nuesa del nostre cos, de les nostres interioritats, sensacions, dolors, i plaers; quan es perd tot allò superflu i som autèntics, junt amb el diàleg del cos, dels cossos, de la matèria pell, de les matèries palpables, acaronables i amb vida pròpia, que ens porten a la mutació “del fondre la vida en un acte de sinceritat”, en un instant, en un gest, en un color, expressió que sempre resta en la memòria, i es segueix cercant en la trajectòria.

Pintura és el que trobem, vivint la pintura i veient la pintura, com a actes interns, restaurem la nostra pròpia història.

Amic Niebla, potser per això, perquè vas néixer a Tetuán, creixeres a Tànger, a Sevilla, que des de fa molt de temps ets català per decisió pròpia, Barceloní, Ampostí, i Empordanès, uneixes nord i sud, amb els teus amors a les terres, complicitats, estimacions i presències.
Potser per això, amic Niebla, que has viscut voltant aquest mar, nòmada pel “pont” tantes vegades, tu i la teva pintura, sempre, esteu vius, tant vius, directes i sincers com el sexe, tant plens com el mar... així també us erigiu com a narradors/demiürgs/poetes de la nostra consciència, sensibilitat i experiència.

Antònia P. i Ripoll
Directora d’Esardi Escola d’Art i Disseny d’Amposta

Tivenys/Amposta. Estiu 2004

* Extret de la conferència de Manel Castells.

 

Nota informativa

Josep Niebla neix a Tetuan i viu a Catalunya des de 1962.
Cursà Estudis Superiors de Belles Arts a Tetuan, Sevilla, Barcelona i París

Becat pel Consolat d’Espanya a Marroc, pel Ministeri d’Educació i Ciència (Espanya), i pel Ministeri d’Afers Estrangers (França), ha realitzat més de 200 exposicions individuals en 12 països d’Europa, Àfrica i Amèrica.

En el decurs de la seva activitat artística, des del 1982 ha realitzat grans pintures murals, com les de Platja d’Aro, Buenos Aires (Argentina), Barcelona, Zuric (Suïssa), Madrid, etc.

Josep Niebla va crear a Casavells (Baix Empordà), la Fundació Josep Niebla Centre Cultural del Baix Empordà, com un espai per a la participació en el debat social, cultural i artístic. 

“Pintura i compromís” inclou 60 obres originals de Josep Niebla i constitueix una retrospectiva de la creació de l’autor entre els anys 1985-2004.

L’exposició en conjunt ocuparà 500 m2 del Bloc d’exposicions del Museu del Montsià i, degut als grans espais dels que disposa el Museu, es presentaran obres de gran format, alguna de les quals arriba fins als 30 metres quadrats. L’exposició anirà acompanyada d’elements audiovisuals, com la presentació d’una pista sonora, realitzada expressament per acompanyar les obres, i tanmateix un vídeo, que serà projectat, en el decurs de tota la mostra; finalment també inclourà llibres d’autor, material didàctic...

Es pretén acostar la pintura contemporània, tantes vegades allunyada del gran públic, i convertir-la en un espectacle cultural, que interessi a tothom i del qual tots puguin treure idees, conclusions... Amb l’objectiu clau d’assolir, amb aquest esdeveniment, l’apropament del fet cultural al conjunt de la societat.

El sistema utilitzat, la pintura, com a compromís, com a lligam expressiu, sensible i únic, es revaloritzada com llenguatge vàlid, incidint en l’aspecte emotiu i comprensiu per l’espectador, a fi i efecte de portar als visitants a l’aprehensió i l’enteniment de temàtica i contingut.

El primer àmbit de l’exposició, Obra diversa, testimonia justament la diversitat de la seva obra creativa... Quan tants pintors se senten presoners del formalisme a què els ha conduït l’intent de crear un estil personal, Niebla ens sembla una de les personalitats més fortes de la nostra pintura...

La sèrie Memòria d’Àfrica, ens presenta la terra, la sequera, els ancestres, lo misteriós, la negritud... i tant mateix l’atreviment en l’ús del color en la vida quotidiana, els increïbles estampats...

L’últim dels àmbits de l’exposició de Niebla, Mars: Mediterrània pont de cultures, pren el mar com a fil conductor d’un discurs on aquest element ofereix diferents propostes d’interpretació. D’una banda, mars majestuosos on l’autor reconeix la impossibilitat d’abraçar-los; de l’altra, mars amb força i dinamisme, com a manifestació de la força més important de la terra, i, també, mars que són testimoni de l’arribada a Europa de molts joves que busquen una realitat millor amb unes fràgils barques que desafien el mar.

Niebla, vinculat personalment a Amposta, ciutat on va viure en els anys 60, torna ara amb aquesta exposició que dóna continuïtat i presenta l’obra realitzada per ell amb posterioritat al 1985, quan va realitzar la primera exposició de gran format al Museu Comarcal del Montsià.

 

Crèdits

  • Ajuntament d’Amposta
  • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
  • Biennal d’Art Ciutat d’Amposta
  • Museu del Montsià
  • Escola d’Art i Disseny d’Amposta
Altres activitats Altres activitats
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17:00h. a 20:00h. Diumenges d'11:00h. a 14:00h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024