Caminar entre fronteres: la pedagogia de l´art i el disseny a debat
Jornades plantejades i organitzades com un petit avanç/congrés, amb seminaris i tallers per a professors, estudiants, professionals i interessats en general, amb l’objectiu de realitzar una recerca i posada en comú, sobre la situació actual en el camp pedagògic i metodològic de l’art i el disseny...
30 de juny i 1, 2 i 3 de juliol de 2004
Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó. Amposta.
Presentació
Caminar entre fronteres es desenvolupa com unes jornades plantejades i organitzades com un petit avanç/congrés, amb seminaris i tallers per a professors, estudiants, professionals i interessats en general, amb l’objectiu de realitzar una recerca i posada en comú, sobre la situació actual en el camp pedagògic i metodològic de l’art i el disseny, les diferències, els punts forts i febles, i els millors mètodes d’ensenyament artístic i difusió de l’Art i el Disseny, dins la perspectiva de la unificació de criteris i la interdisciplinarietat. Així, doncs, Caminar entre fronteres fa referència a treballar en els límits fent ús de totes les possibilitats que ens ofereix el llenguatge visual i/o no verbal.
Organitzades per la EAD Coordinadora d’Escoles d’Art i Disseny de Titularitat Pública de Catalunya), amb el comissariat d’Esardi Escola d’Art i Disseny d’Amposta, i comptant amb el suport de l’Ajuntament d’Amposta, Departament d’Ensenyament i de Cultura, Amposta Espai d’Arts Visuals (Ajuntament d’Amposta, Museu del Montsià i Esardi), així com el Departament d’Educació i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La EAD organitza aquestes jornades amb la intenció de reprendre els Congressos d’Escoles d’Art i Disseny.
Les Jornades/Congrés “Caminar entre fronteres”, es desenvolupen a Amposta entre el 30 de juny, i l’1 i 2 de juliol. I els espais on s’han dut a terme són: la Biblioteca Comarcal – Centre Cultural Sebastià Juan Arbó, i Esardi Escola d’Art i Disseny d’Amposta.
Programa
Dimecres, 30 de juny de 2004. Vestíbul de la Biblioteca Comarcal
- 16h. Recollida materials i acreditacions
- 18h. Inauguració
- 18:30h. Art i Compromís. Ponència inaugural a càrrec de Josep Niebla, pintor. Ha realitzat més de 200 exposicions individuals en 12 països d’Europa, Àfrica i Amèrica. Ha realitzat grans pintures murals a Platja d’Aro, Buenos Aires, Barcelona, Zurich, Madrid, etc. Ha creat a Casavells, la Fundació Josep Niebla Centre Cultural del Baix Empordà, com un espai per a la participació en el debat social, cultural i artístic.
Dijous, 1 de juliol de 2004. Vestíbul de la Biblioteca Comarcal
- 10h. Els significats de la ciutat, memòria col·lectiva i ciutat contemporània. Ponència a càrrec d’Antonio Ontañón, professor d’història i de teoria de l’art contemporani i del disseny a l’Escola Massana. Ha centrat el seu treball d’investigació en la relació entre la cultura estètica i la ciutat contemporània, tema sobre el que ha realitzat diverses publicacions.
- 12h. Escultura pública: l’Art al Territori.
Ponència a càrrec de Salvador Juanpere, professor d’escultura a l’Escola Massana i a la Facultat de Belles Arts de Barcelona. Ha realitzat diferents exposicions a: Palau de la Virreina, Galeria Senda, Museu d’Art Modern de Tarragona. Té obra pública a Terrassa, Reus i Corea del Sud. - 17h. Art efímer. Reconstruccions d’art contemporani.
Taller/ponència a càrrec de Marta Pol i Rigau. Treballa de Free Lance com a crític d’art a l’Avui, El Punt, El Diari de Girona i a les revistes Art, Marte, El Guia, NIke, La Zero, Revista de Girona, Eco i Papers d’Art i comissària d’exposicions. Taller dirigit especialment a estudiants i interessats en art contemporani, així com en l’acció, la intervenció i la instal·lació.
Dijous, 1 de juliol de 2004. Esardi
- 17h. Taules de Treball per professorat.
Contacte entre professors i professionals per aconseguir conclusions i unificació de criteris de currículums per especialitats, i un millor enteniment entre centres d’Art i Disseny de tots els nivells. - 21h. Inauguració de Performances de Marta Pol
Divendres, 2 de juliol de 2004. Vestíbul de la Biblioteca Comarcal
- 10h. Ecosociologia a les produccions, dels oficis d’art. De l’artesania, a l’art i al disseny. Ponència a càrrec de Jesús Prieto. Professor a l’escola Massana des de 1979 Els seus principals àmbits d’interès són la imatge (fotografia, vídeo, cinema) i les arts; la responsabilitat social i ecològica de les arts i el disseny, el seu paper en els conflictes socials i ambientals. Ha publicat diversos articles sobre el paper social de les arts i sobre les relacions entre el disseny i l’entorn.
- 12h. Disseny i Art. Perspectives de futur, la interdisciplina. Ponència a càrrec de Xema Vidal i Xavier Maristany. Xema Vidal és professor de disseny industrial, informàtica per a disseny gràfic i teoria de disseny a l’Escola Massana, treballa sobretot en l’àmbit del disseny del producte i la comunicació. Xavier Maristany és músic, assessor musical del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i professor del Laboratori de so i creació musical dels estudis superiors de dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona.
- 17h. Manipulació i perversió de la comunicació visual. Ponència a càrrec de Claret Serrahima dissenyador gràfic i director general de la companyia de disseny i comunicació Clase, professor de la Fundació Eina, president de la Companyia Summa Comunicació. Ha realitzat projectes d’identitats culturals i corporatives d’empreses públiques, privades i museus. Pel seu treball ha estat guardonat en diverses ocasions amb premis nacionals i internacionals.
- 19h. La gestió dels espais culturals públics i la relació amb les Escoles d’Art i Disseny. Ponència/Taula rodona a càrrec de Jordi Abelló i Àlex Farnós. Jordi Abelló es dedica a la pintura i coordina com a tècnic des de l’any 2000 la programació de l’Antic Ajuntament i del Tinglado núm. 2. Àlex Farnós és biòleg, museòleg i director-gerent del Museu Comarcal del Montsià, coordina la comissió de treball que desenvolupa el projecte i la programació de l’Espai d’Arts Visuals. Ambdues xerrades aniran adreçades a mostrar la seva experiència en el muntatge/coordinació dels respectius espais.
- 21h. Inauguració de la instal·lació “Rostres” Composada per més de 1600 petites obres sobre rostres humans, realitzades en gran part per alumnes de les Escoles d’Art i Disseny de Titularitat Pública de Catalunya. “Rostres” es va instal·lar al recinte del Castell d’Amposta, concretament a l’antic fossat, de forma que representés el seguit ondulant de cultures que representa la Mediterrània, i també el món i la seva història. Restant en paral·lel al riu, com allò que representa la vida i la renovació, cercant la similitud i el record, a aquella “serp dels temps que es menja la cua”.
- 21h. Color i textura efímers al canal, Acció efímera realitzada a partir de la ponència/taller de Marta Pol, com a acte de cloenda de les jornades. Els ponents, participants i públic en general varen poder veure el canal de la dreta de l’Ebre, ple de color i textura, com a ”festa” per als ulls, els pigments i el confetti, al capvespre, canviaren per uns moments l’aigua en el decurs de tot el seu recorregut per Amposta, fent al·lusió a les possibilitats d’impressió del llenguatge visual, i les seves múltiples aplicacions i sensacions.
Crèdits
Organitza:
- Coordinadora d’Escoles d’Art i Disseny de Titularitat Pública Catalunya
- Escola d’Art i Disseny d’Amposta. ESARDI
Col·labora:
- Ajuntament d’Amposta. Àrea d’Ensenyament i Àrea de Cultura
- Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya
- Departament d’Ensenyament. Generalitat de Catalunya
- Associació Catalana de Municipis (ACM)
- Espai d’Arts Visuals