Buscador
Lo Pati
“Argumentos Dràsticos” de Juande Jarrillo
Arxiu

“Argumentos Dràsticos” de Juande Jarrillo

Enfrentarse a la obra de Juande Jarillo puede resultar una experiencia desalentadora. En ella, nada es nunca lo que parece y nunca llega a ser del todo otra cosa.

del 17 d’octubre al 30 de novembre de 2003

Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó . Amposta.


Presentació

Enfrentarse a la obra de Juande Jarillo puede resultar una experiencia desalentadora. En ella, nada es nunca lo que parece y nunca llega a ser del todo otra cosa.

Su trabajo se articula a partir de un uso subversivo de los mecanismos de lectura y representación visuales. Utiliza recursos propios de la “fotogenia publicitaria” que confieren a sus imágenes un aspecto luminoso
y estandarizado, pero introduce aspectos contaminantes que lo acercan a una retórica más existencialista. Aunque tienen una apariencia retiniana, 
casi frívola, la observación de las situaciones que propone delata perversidad.

Los elementos que aparecen en las obras ( frases, objetos o individuos desarrollando una acción ) son siempre reconocibles. Sin embargo, están forzados a una situación de inestabilidad, un conflicto de ámbitos donde se cuestionan sus jerarquías.
Las asociaciones que propone resultan paradójicas. Los significados se desplazan hasta romper la ilusión de coherencia, ridiculizando los mecanismos establecidos de legitimación.

Jorge Bravo

 

Nota informativa

El cicle Espai d’arts visuals naix el 2003 impulsat per l’Ajuntament d’Amposta, amb la col·laboració d’Esardi i el Museu Comarcal del Montsià, amb la voluntat de reiterar i aprofundir l’acció cultural a través de les arts visuals, establint un espai d’art i de creació que constitueixi, per a les Terres de l’Ebre, un punt de referència per a la contemporaneïtat i una plataforma per a la participació i la interacció a escala territorial, que alhora s’articuli amb els altres espais, circuits i accions que operen, en el context català.

El format de la Biennal d’Art, que ha situat a l’artista jove com a model principal, amb prioritat per valorar, defensar i potenciar el seu treball, ara es reforça, mantenint la programació d’exposicions individuals dels guanyadors, i ampliant aquesta possibilitat a d’altres autors seleccionats en el certamen. És per això que en aquest cicle es programa l’exposició “Argumentos drásticos” centrada en el treball de Juande Jarillo, guanyador del premi de la darrera edició de la Biennal d’Art celebrada el 2002.

L’exposició “Argumentos drásticos” de Juande Jarillo es presenta a la Biblioteca Comarcal com un grup de peces independents que conflueixen en el territori contorsionista situat entre l’escepticisme i allò transcendental. Cadascuna d’elles compta amb una sèrie d’elements que impulsen una interpretació greu de l’assumpte i que queden mesclats en diferents graus amb d’altres elements que desvien aquesta lectura, la bolquen, la desmenteixen, la frenen, la desvirtuen; dramatitzant i desdramatitzant simultàniament.

Recollint les paraules de Jorge Bravo a la presentació del catàleg: “Enfrontar-se a l’obra de Juande Jarillo pot resultar una experiència desencoratjadora. En ella, res és mai allò que pareix i mai arriba a ser del tot una altra cosa.

El seu treball s’articula a partir d’un ús subversiu dels mecanismes de lectura i representació visuals. Utilitza recursos propis de la “fotogènia publicitària” que confereixen a les seves imatges un aspecte lluminós i estandarditzat, però introdueix aspectes contaminants que l’apropen a una retòrica més existencialista. Encara que tenen una aparença retiniana, quasi frívola, l’observació de les situacions que proposa delata perversitat.

Els elements que apareixen en les obres (frases, objectes o individus desenvolupant una acció) són fàcils de reconèixer. No obstant això, estan forçats a una situació d’inestabilitat, un conflicte d’àmbits on es qüestionen les seves jerarquies. Les associacions que proposa resulten paradoxals. Els significats es desplacen fins trencar la il·lusió de coherència, ridiculitzant els mecanismes de legitimació establerts”.

Juande Jarillo Calvarro. Currículum

2003 ARCO, Galeria Joan Prats, Madrid
Monocanal, MNCARS, Madrid
“Tanto por Ciento”, Fundación Rei Afonso Henriques, Zamora

2002 Bienal de Pontevedra, Pontevedra
XXXIX Certamen internacional d’arts plàstiques de Pollença
“Eh, tu!”, Centre Cívic Sant Andreu, Barcelona
ARCO, Galeria Joan Prats, Madrid
“Tanto por Ciento”, Doméstico’01, Madrid
Biennal d’Art Ciutat d’Amposta (primer premio), Tarragona

2001 “Semitrascendental”, Metrònom, Barcelona
“Bienal de la imagen en movimiento”, (Carte Blanche de Joerg Bader y Jorge Bravo), Ginebra
“Vostè està aquí”, Palau de la Virreina, Barcelona
“Is not the next time yet”, Dot Light Club, Barcelona
“Surplus”, Centro Cultural de España en Lima, Perú.

 

Crèdits

  • Ajuntament d’Amposta
  • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
  • Biennal d’Art Ciutat d’Amposta
  • Museu del Montsià
  • Escola d’Art i Disseny d’Amposta
Altres activitats Altres activitats
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari de pasqua 2024:

Divendres Sant d'11:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00, dissabte d'11:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00, diumenge d'11:00h a 14:00h.
Dilluns de Pasqua tancat.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2024