BIAM 2000. “Premi Biennal d’Art Ciutat d’Amposta 2000”
L’objectiu final no ha estat, en si mateix, assolir uns resultats materialitzables com podria ser, per exemple, la creació local d’una col·lecció d’art contemporani, sinó el de contribuir i donar suport a la creació artística, i promoure així, segons les pròpies possibilitats ...
Jurat
José Miguel G. Cortes; Josefina Matamoros; Martí Peran Rafart; Amparo Lozano.
Premis i seleccionats
1r premi:
- desert
Seleccionats:
- Atsuko Arai
- Santi Cabezuelo
- Alejandro Cánovas
- Domènec
- Jordi Folgado
- Narcís Gironell
- Eugeni Güell
- Josep Güell
- Mercé Luz
- Gemma Nogueroles
- Clara Oliveras
- Jaume Parera
- Serrat Pons
- Jai Rius
- Juan Carlos Robles
- Consol Rodríguez
- Guillermo Rodríguez
- Àngels Romeu
- Glòria Safont-Tria; Mireia Sallarés
- Mª Teresa Villafranca
Nota informativa
Organitza: Ajuntament d’Amposta. Col·laboren: Museu del Montsià, ESARDI i Diputació de Tarragona
Al Premi de Pintura de la Biennal d’Art Ciutat d’Amposta 1999-2000 han concorregut 113 participants d’arreu de l’Estat (Catalunya, Andalusia, País Valencià, Madrid, Aragó, País Basc, Astúries…). El jurat ha estat composat en aquesta ocasió per (José Miguel G. Cortés, director de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló; Josefina Matamoros, directora del Musée d’Art Moderne de Ceret; Martí Peran Rafart, professor d’Història de l’Art a la Universitat de Barcelona; i Amparo Lozano, crítica d’art). En aquesta edició el Premi ha estat declarat desert. Tot i això, han estat seleccionades 21 obres, el conjunt de les quals es vincula a les pràctiques artístiques actuals, que es troben relacionades amb les noves tecnologies de la comunicació i l’omnipresència de les creacions mediàtiques, mostrant la paradoxal situació de com l’art es manifesta i és percebut en l’actualitat.
Quan l’any 1989 l’Ajuntament d’Amposta, amb la col·laboració del Museu del Montsià i l’Escola d’Art, convocava la I Biennal d’Art Ciutat d’Amposta ho feia amb la voluntat d’apostar decididament per la creació emergent i pels joves artistes, amb l’exigència de projectar a la ciutat i el territori una activitat de qualitat en l’àmbit de les arts plàstiques i amb el rigor per superar el caràcter d’esdeveniment local i projectar-la a la resta del país.
L’objectiu final no ha estat, en si mateix, assolir uns resultats materialitzables com podria ser, per exemple, la creació local d’una col·lecció d’art contemporani, sinó el de contribuir i donar suport a la creació artística, i promoure així, segons les pròpies possibilitats, un seguit d’interaccions entre els joves creadors i el conjunt de la societat. Aquestes interaccions, en aquest cas, han estat estructurades al voltant del Premi, l’exposició col·lectiva i l’exposició individual del guanyador, i els catàlegs, i han fet que, intangiblement, però eficaçment, el principal èxit de la Biennal d’Amposta hagi estat esdevenir una plataforma de promoció i difusió que ha apostat de forma continuada pels artistes més joves.
En aquestes 6 edicions, des de l’any 1989, han participat 570 artistes d’arreu de l’Estat, i hi ha hagut 5 guanyadors (Carles Guerra, Manel Margalef, Susy Gómez, Diana Rovira i Javier Peñafiel) que, amb posterioritat a la Biennal, han projectat la seva obra amb una força puixant en l’espai de l’art contemporani nacional i internacional.
L’Ajuntament i les entitats col·laboradores manifesten la voluntat de mantenir el compromís adquirit a partir de la Biennal d’Art per continuar recercant nous contextos i estratègies que ens permetin des d’Amposta ajudar als joves artistes en la seva experimentació per renovar el permanent compromís entre l’home i l’expressió artística.
Crèdits
- Ajuntament d’Amposta
- Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
- Diputació de Tarragona
- Museu del Montsià
- Esardi. Escola d’Art i Disseny d’Amposta