Buscador
Lo Pati
Quasi Veu
Miscel·lània

Quasi Veu

Quasi Veu, el projecte artístic del Departament de Cultura i la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya per respondre a la pandèmia.

abril, maig i juny de 2021.

Online


  • El projecte s’articula al voltant de la veu i es desplega en tres formats: vuit podcasts, vuit intervencions artístiques presencials a cada Centre d’Art i una plataforma web
  • Es desenvoluparà entre els mesos d’abril i juny i es publicarà un podcast setmanalment

 

Quasi Veu és un projecte artístic i d’investigació impulsat per Departament de Cultura de la Generalitat i la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya que sorgeix arran de la situació de pandèmia com un espai de reflexió i debat. El projecte pren la veu com a marc conceptual i es desenvolupa en tres formats: un programa de ràdio en forma de podcasts, intervencions artístiques presencials a cada Centre d’Art a partir de la idea d’Speaker’s Corner i una plataforma web.

 

També compta amb un projecte de mediació, igualment articulat virtualment, amb la maleta pedagògica online, i presencialment, amb un taller de radionovel·la a cada centre d’Art.

 

La primera activitat presencial se celebrarà el 16 d’abril amb l’Speakers Corner de l’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, que donarà et tret de sortida al projecte, i la darrera serà l’últim podcast el 23 de juny al Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona. Entre els mesos d’abril i juny s’aniran combinant les activitats presencials a cada centre amb la publicació dels vuit podcasts amb freqüència setmanal.

 

El motor del projecte és un equip de recerca i tasques curatorials format per Alexandra Laudo, Anna Dot, Oscar Holloway, Andrea Valdés, Fito Conesa, Caterina Almirall i Joan Burdeus; encarregats d’elaborar els continguts i de triar els artistes i col·laboradors. També hi participen Xavi Rodríguez, responsable de l'edició i la producció sonora; Priscila Clementti, dissenyadora de la comunicació gràfica i visual del projecte i Emiliana Larraguibel, responsable de coordinar les xarxes socials.

  

Els vuit episodis radiofònics i els vuit Speakers’ Corner corresponen als vuit centres que integren la Xarxa d’Arts Visuals de Catalunya: ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies, Vic; Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona; Centre d’Art Tecla Sala, L’Hospitalet de Llobregat ; Centre d’Art la Panera, Lleida ; M|A|C Mataró Art Contemporani ; Bòlit. Centre d’Art Contemporani, Girona; Lo Pati - Centre d'Art de les Terres de l'Ebre i Centre d'Art de Tarragona.

 

Cada episodi estarà vinculat amb un dels centres d’art per tal d’aprofitar el potencial de tot el territori i activar-lo, de manera que les vuit entregues comptaran amb artistes, col·laboradors, institucions i col·lectius locals que faran de centre gravitatori. 

 

En format presencial, els centres d’art comptaran amb la intervenció d'un artista o col·lectiu basada en la idea de l'Speakers' Corner, un racó des d’on parlar, des d’on discutir o conversar. D’aquesta manera s’activa el museu com a espai de debat i de participació en l’espai públic. Es convidarà a vuit artistes a reinterpretar aquest dispositiu des de les circumstàncies actuals, un per cada centre.

 

quasi veu també incorpora un programa de mediació, en el qual s’organitzarà un taller de radionovel·la a càrrec d’un artista diferent a cada centre d’art. A banda, s’ofereix una maleta pedagògica virtual, elaborada en col·laboració amb el departament de Didàctica de les Arts i les Ciències de la UVic, amb continguts relatius al projecte, per treballar de manera autònoma amb diferents col·lectius en l’àmbit educatiu vinculats als centres d’art. 

 

La mediació facilita que els continguts d'una proposta artística, s'adhereixin i s'uneixin entre si de manera genuïna, real, com a experiències inclusives i integradores. En aquest projecte la mediació ocupa un lloc fonamental en els continguts dels programes.

 

Es podrà accedir a tot el material a través del portal web del projecte i de les xarxes socials, en els quals hi haurà recollits tots els podcasts i els materials que se’n derivin.

 

Els vuit episodis, cadascun liderat per un dels membres del grup curatorial, a excepció del darrer episodi que serà coral, són els següents:

 

Episodi 1: “Estirar el fil”, Andrea Valdés, Mataró Art Contemporani (M|A|C), a Mataró 

Episodi 2 “La paraula no dita”, Fito Conesa, Centre d’Art la Panera, a Lleida 

Episodi 3. “Més Enllà”, Anna Dot, Centre d’Art Tecla Sala, a l’Hospitalet de Llobregat

Episodi 4: “Sentir veus”, Caterina Almirall, CA Tarragona Centre d’Art, a Tarragona 

Episodi 5. “La veu emancipada”, Oscar Holloway, ACVic Centre d’Arts Contemporànies, a Vic

 Episodi 6. “Veu màquina”, Alexandra Laudo, Bòlit Centre d’Art Contemporani, a Girona

 

Episodi 7. “Reanimar la veu”, Joan Burdeus, Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, a Amposta

 Les paraules vives són fèrtils, d’elles brollen altres paraules, sentir-les ens commou, el pensament s’activa i l’acció s’arrela. Però què passa quan les paraules es buiden i els discursos es converteixen en zombies separats dels fets? Com és que una paraula que havia arribat a lluir es torna cínica i gastada? Líders polítics malmetent una idea, amors que s’acaben, mots locals que abandonem per por d’interrompre el flux comunicatiu de la ment-eixam digital. Aquest episodi vol fixar-se en la relació de les paraules amb la comunitat de parlants, el lligam entre les veus i l’aire i la terra que les envolten. Com reanimar una paraula? Com fer que el que ha acabat sonant eixorc torni a ser capaç de commoure’ns? La poesia és la principal esperança d’aquesta investigació, una pràctica per restituir el pathos a les paraules consumides. Aquest episodi és una teràpia poètica per reanimar els mots políticament.

 

Episodi 8. “Episodi Coral”, Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani, a Barcelona.

 

Comparteix a

Altres activitats Altres activitats
Sònia Gómez, Calidoscòpica + CalidoscòpicaLab
Miscel·lània
Dissabte 25 de gener a les 19:00h.
Sònia Gómez, Calidoscòpica + CalidoscòpicaLab
Ampliar
Garba, Carmen de Ayora
Miscel·lània
10 de gener de 2025.
Garba, Carmen de Ayora
Ampliar
Parlaments d'aigua: Terres de L’Ebre
Miscel·lània
9 de novembre de 10:00h. a 18:00h.
Parlaments d'aigua: Terres de L’Ebre
Ampliar
Lo Pati

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
Plaça Mari Chordà, sn
977 709 400
43870 Amposta

Horari:

De dimecres a dissabte de 17h. a 20h.
Diumenges d'11h. a 14h.

Segueix-nos a:

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Vimeo logo Flickr logo

Organitza

Ajuntament d'Amposta logo

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya logo Diputació de Tarragona logo

Subscriu-te al butlletí

LO PATI 2025